Hem Film & TV Recension: Savages – våldsamt spännande

Recension: Savages – våldsamt spännande

av senses.se

Ben (Taylor Kitsch) och Chong (Aaron Johnson, Kick Ass) har hittat det perfekta livetodla egen marijuana att distribuera lagligt i Kaliforniens Laguna Beach och leva i en läcker strandvilla i trekants-förhållande med flickvännen O (Blake Lively). Men det stora maja-landet i söder, Mexiko, vill expandera mot den lukrativa amerikanska marknaden och skickar representanter från den fruktade Baja-kartellen (uttalas Ba-ha, så sluta fnittra) och våra tre protagonister finner sig snart djupt inblandade med en hänsynslös knarkmaffia som inte skyr några som helst medel.

Foto: ur Savages

Savages är filmen baserad på boken med samma namn och är alltså Oliver Stones senaste alster. Oliver Stone har (alltid) haft det stormigt privat med öppet drog-användande och mer eller mindre genomtänkta uttalanden i pressen. Han har också haft långt från sina glansdagar som filmskapare, då Plutonen och Scarface (manus) gjorde honom till ett namn, när han på senare tid givit världen slätstrukna filmer som World Trade Center och den rent av löjeväckande Alexander.

Med Savages är Stone tillbaka med besked! Det är tätt, utmanande och väldigt spännande. I vanlig ordning är våldet också rikligt förekommande och ämnet, blandat med Stones känsla för drama, gör att Savages bjuder på några av de våldsammaste scenerna på bio år. De tre unga ”hjältarna” fungerar bra, men det är i sina biroller som filmen skiner starkast – John Travolta som korrupt FBI-snut, Salma Hayek som matriarkal knark-drottning (kusligt aktuellt, just förra veckan åkte en sån fast i en småstad i Kalifornien) och framförallt Benicio Del Toro som skrupelfri hejduk, i en av sina otäckaste, råaste och skitigaste roller hittills.

Foto: ur Savages

Det är säkert inte en film för alla, med våldet, drogerna och trekanterna som vecklas ut på bioduken, men för dig som inte är lättstött så finns här en thriller som är obehaglig, jävligt spännande och väldigt svår att förutsäga (utlovar minst ett par twistar du nog inte kunnat räkna ut på förhand). Hotet känns också ständigt närvarande, med Del Toros psykopat till hantlangare kan verkligen vad som helst förväntas hända (och gör det också!). Welcome back, Mr Stone! (4/5)

Savages har svensk biopremiär 12:e oktober, håll till godo med trailern så länge

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.