Hem Teknik / PrylarKomponenter och tillbehör Test: Pålitlig HDMI 2.1-kabel från Satechi
Test Satechi HDMI 2.1 kabel senses Guld

Test: Pålitlig HDMI 2.1-kabel från Satechi

av senses.se

HDMI 2.1 är en het potatis. Inte bara för att det är senaste standarden av den bekväma tekniken som ger oss högupplöst/lossless bild och ljud genom bara en kabel, utan också för att HDMI-konsortiet rört till det rejält. Likt USB-standarden, som har under-etiketter till samma standard: USB 3.2 gen 1 är ombrandad USB 3.1 och inte alls samma sak som USB 3.2 gen 2×2 som är dubbla prestandan, så kliver HDMI ned i samma träsk. Den gamla standarden, HDMI 2.0 (med tillhörande bokstav) finns och säljs fortfarande överallt. Den har ett tak på 18 Gbps, max 4K i 60Hz och duger alltså inte till dagens konsoler som kräver 4K @ 120 HZ för fullt stöd av deras potential. Men se, 2.0-certifiering ”används inte längre”, utan allt som godkänns blir HDMI 2.1 – trots att standarden egentligen inte alls stöds fullt ut i kabeln (eller prylen, som kan stödja ”begränsad HDMI 2.1 utan VRR” tex, som vissa tv-apparater och förstärkare).

Satechi är kända för sina pålitliga och välfungerande tredjeparts-tillbehör som vi använder till Mac:arna på kontoret (USB-C-hubben är lysande och ett nödvändigt ont på nyare Mac-modeller). Nu har de släppt en HDMI 2.1-kabel som är 2 meter lång och har allt stöd du behöver idag, nämligen: 8K @ 60 Hz och 4K @ 120Hz / 100Hz. Inom HDMI ska man inte prata om ”versioner” på kabeln (även om alla gör det), utan kablarna ska vara märkta med High Speed (HDMI 2.0) respektive Ultra High Speed (HDMI 2.1), vilket alltså denna är.

Foto: Satechi

En bra HDMI-kabel ska bara fungera, sömlöst, och inte tappa synk i varken bild eller ljud samt heller inte tillåta digitala störningar, i form av små fyrkanter som kan dyka upp i den digitala strömmen. Satechis kabel gör just detta – det fungerar smärtfritt och precis som det ska med både 120 Hz, VRR och Dolby Vision HDR i 12-bitarsläge på Xbox Series X. Precis som det ska vara.

Mycket mer finns inte att säga om en kabel, det är liksom digitalt – det antingen fungerar eller inte. Och här funkar det. Priset är satt till 329 kronor vilket är fullt rimligt för en kvalitetskabel som dessutom är skärmad och tvinnad för att undvika trassel – billigare än exempelvis Kjell & Cos premiummärke Nikabe. Ja, det finns ännu billigare no-name-HDMI-kablar för dryga hundringen därute som säger sig vara premium och klara 8K @ 60Hz, men det är som med telefon-snabbladdare från tredjepart: ibland funkar de som utlovat, ibland inte. Och för dessa pengar känns det kanske dumt att chansa på ett tillbehör som är så enkelt, men ändå så viktigt för hela systemet. Köp något lite dyrare som du vet funkar är vår rekommendation. De flesta apparater som är HDMI 2.1-beroende har förvisso redan en dedikerad kabel i paketet (PS5 och Xbox Series X/S till exempel), men en ordentligt HDMI 2.1-kabel behövs alltid mellan exempelvis förstärkare (som även kan agera switch) och bildkälla, eller bara som extra kabel till enheter framöver (högre kapacitet kablar är kompatibla nedåt, men inte tvärtom).

Vendora skickade ett recensionsexemplar för detta test. Utskickare av material har ingen redaktionellt inflytande på våra tester.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.