Hem LjudHörlurar Test: Plantronics RIG 600LX (Xbox One)
plantronics rig 600lx recension Guld

Test: Plantronics RIG 600LX (Xbox One)

av Henric Brandt

Jag har recenserat en hel del spel och filmer här på senses.se men än så länge har jag aldrig recenserat några hörlurar. Så här kommer min premiär-recension och mina tankar om Plantronics RIG 600LX.

Den uppmärksamme läsaren kanske känner igen namnet och det är för att vi tidigare testat den trådlösa storebrodern Plantronics RIG 800LX på sajten och i kanalen.

RIG 600LX är ett par trådade lurar, speciellt framtagna för att fungera med Xbox One (ljud och mic på en anslutning) samt med finessen att de klarar Atmos-ljud (en kod för licensen ingår också, värde ca 150 kr). Först ut så ville jag givetvis testa just Dolby Atmos – på bio är detta ljudformat allena dominant idag men hur låter det egentligen i spel? Tyvärr finns det inte så många spel som stödjer det på Xbox One, av det fåtal som finns så innehar jag Gears of War 4. Upplevelsen är dock slående. Känslan av surroundljud är likadan som om  du skulle ha haft högtalare i hela rummet. Det var nästan läskigt hur realistiskt det lät och jag glömde av mig när det dundrade på som mest och tänkte sänka för grannarnas skull! Inte dåligt för att återskapas av endast två hörlurskåpor. När man kopplar RIG 600LX till Xbox One-kontrollern så kopplas den in via en hub där du kan styra olika EQ-lägen, höja och sänka volym och switcha micken av och på. Väldigt smidigt och enkelt. När man drar upp volymen rejält så blir den omslutande ljudbilden total. 

plantronics rig 600lx recension

Även spel som inte stödjer Atmos låter fin fint i lurarna. Jag älskar Playdead´s INSIDE. Jag har det till alla konsoler så jag testade även lurarna på min Nintendo Switch. Små detaljer i ljudet – som jag aldrig har hört förut – kom fram; som till exempel att mitt i allt surr och bakgrundsljud så hör man tutet i en telefonlur som hänger på ett ställe i spelet. Jag har spelat igenom hela spelet ett antal gånger på olika konsoler, med olika hörlurar och även med högtalare och jag har aldrig hört just den detaljen förut. 

Till datorn funkar lurarna också, på PC kan kan man få Atmos också men i övrigt är surround-biten begränsad utan mjuk- eller hårdvara som styr den. Ljudkvaliteten känns ändå gedigen och blir bra tryck när det behövs, parat med kristallklar dialog. Plantronics 600LX funkar även till mobilen, men även om de är bland de snyggaste spelheadset jag sett, skulle det ändå kännas rätt muppigt att gå runt med dem på stan. De är ganska stora och om man vill ha dem att prata i telefon med så är mikrofonpinnen ganska stor och påtaglig. Den går dock att plocka bort, om man bara vill ha dem som hörlurar.

plantronics rig 600lx recension

LX1-förstärkaren med EQ och volymkontroll koppas rakt in i Xbox One-kontrollern.

Rent tekniskt är RIG 600LX väldigt snarlika storebrors-modellen Rig 800LX: här återfinns ett dynamiskt element med 40 mm högtalarelement (med basrör). Frekvensomfåget är klassiska 20-20 000 kHZ (teoretiskt) och förstärkaren sitter i EQ-delen du trycker i Xbox:ens handkontroll (LX1 heter den) och lurarna har memory foam för maximal komfort. En annan episk liten detalj är att du kan manuellt mixa hur mycket av spelljudet du vill höra kontra hur mycket av rösten på din motspelare du vill höra. Det är sjukt smidigt att kunna styra det utan att behöva gå in i några menyer.

Mikrofonen, som är brusreducerande, låter helt utan anmärkningar – klart och tydligt – i multiplayer-spel och faktum att den kan tas bort tycket jag är ett plus i kanten, för de där långa ensam-sessionerna i kampanjläget.

Sammanfattningsvis så är detta återigen ett par grymma hörlurar från Plantronics, perfekt anpassade för Xbox One, men fungerar även till andra format (åtminstone som hörlurar). För tillfället verkar svenska butiker inte ha dem i lager, men du kan importera dem för runt en tusenlapp och det får ses som mycket bra pris med tanke på kvalitet, utseende, prestanda och Dolby Atmos-stöd. Jag tycker helt klart de är värda sitt pris; för du kommer att märka hur mycket ljudupplevelse som du går miste om med ett par billigare hörlurar. Rekommenderas varmt!

 

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.