Hem Hälsa & Skönhet Test: Panasonic ES-LV9Q (rakapparat)
panasonic es-lv9q recension Silver

Test: Panasonic ES-LV9Q (rakapparat)

av senses.se

Japanska Panasonic är ett märke som sällan (för att inte säga aldrig) gör oss besvikna. Lägstanivån är ofta väldigt hög och företaget räds inte att sticka ut hakan och satsa på att vara marknadens bästa – i allt ifrån tv-apparater, till kroppsvårdsprodukter. Ofta med tillhörande prislapp. Men inte alltid. Rakapparaten Panasonic ES-LV9Q tillhör dock klart premiumsegmentet, på samma sätt som företagets allra senaste (och bästa) OLED GZ2000. Frågan är om man träffar mitt i prick ännu en gång?

Här köper du Panasonic ES-LV9Q till bästa pris och stöder samtidigt, kostnadsfritt svensk kvalitetsjournalistik.

Panasonic ES-LV9Q rakapparat

Rakapparater var stora på 80-talet för att under 90-talet tappa mark till rakhyvlar. Denna kategori har de senaste decennierna totalt dominerats av den amerikanska tillverkaren Gillette. Likt kontroverserna kring SAS-reklamen så föll deras senaste ”woke”-reklamkampanj inte i god jord hos många konsumenter och företaget ådrog sig substantiella förluster på grund av det. Oavsett var man står i frågan om ”toxisk maskulinitet”, så börjar rakhyvlar kännas som omoderna slit-och-släng-produkter som ständigt behöver bytas ut (ungefär varje månad), vilket innebär mycket avfall och transporter till och från butiker. Panasonics rakapparat bygger på företagets patenterade femblads-teknik, en linjär motor (som automatiskt anpassar kraften efter skäggväxten) och är så fiffigt konstruerad att den både rengör och vässar sig själv.

Rakapparat vs rakhyvel

Det är lika bra att vara ärlig: Är du van vid att raka dig med rakhyvel så är omställningen till rakapparat något som tar runt en månad. Rakhyvel är ofta mer precis, känns vassare och går framförallt snabbare att få helt slät rakning med. Panasonic rekommenderar att du kör våtrakning de tre första veckorna (med raklödder och allt) och det är ett mycket bra tips: huden och hårstråna behöver vänja sig och även du som användare måste börja ”tänka nytt”. Två påtagliga skillnader är att du behöver raka mothårs med rakapparaten (big no-no med hyvel, om du inte råkar älska inåtväxande hårstrån) och det andra är att du ibland behöver dra eller spänna ut huden i ansiktet för att apparaten ska ta lika bra som hyveln.

Panasonic ES-LV9Q rakapparat huvud
Huvudet rör sig flexibelt och konstruktionen balanserar vassa rakblad och skydd mot ryckta hår och hudirritation väl. Foto: Panasonic

Men när du fått in tekniken och vant håret i ansiktet vid rakapparat är fördelarna många; dels rakar ES-LV9Q på något vis djupare än en hyvel, du behöver inte raka dig lika ofta (även om varje rakning tar något längre tid). Samtidigt kan du, efter 3-4 veckor, raka helt torrt och ändå få utmärkt resultat, utan att varken behöva förbereda eller städa upp flygande hårstrån (allt sånt samlas ursmidigt upp av apparaten). Du kan även raka dig i duschen med ES-LV9Q, men resultatet upplevdes bättre torrt.

Underhåll

Panasonic ES-LV9Q kommer med en egen ”docka”, som förvarar din apparat, och både vässar, rengör och torkar bladen. Det är en väldigt smidig lösning – även om vässandet är ganska högljutt och pågår cirka 10-15 minuter, i intervaller. För att allt ska fungera optimalt behövs dock en speciell rengöringvätska, som Panasonic skickar med ett paket av och beräknas hålla en månad innan den ska bytas. Och här kommer en ansenlig kostnad in i bilden, om du ska följa schemat: ska du byta originalvätskan varje månad får du räkna med cirka 600-700 kr per år i underhållskostnad. Du kan säkert hitta ett billigare tredjepartsmärke eller dra ut på bytet till kanske två-tre månader – men frågan är om du vill chansa med en så dyr produkt som denna? Detta blir oavsett en investering som kräver vidare inköp år efter år för att fungera optimalt. Och att laborera med egna bladningar rekommenderas inte, då du verkligen inte vill riskera att förstöra de utsökt kalibrerade rakbladen i maskinen.

Panasonic ES-LV9Q docka
Dockan både rengör, vässar bladen och blåser dem torra. Men den kräver rengöringsvätska som ska bytas ut med jämna mellanrum.

Crème de la crème

Efter att ha använt rakapparater för länge sen, så har de flesta av redaktionens medlemmar (som rakar sig släta i ansiktet) gått över till hyvlar. Dels kändes de enklare, men resultatet blev ofta också bättre än med rakapparaterna som man fick jobba hårt med, med risk för utslitna hårstrån för att i bästa fall, få fläckvis goda resultat (ja, vi tittar på dig, Philips tre-huvud). Panasonic ES-LV9Q är utan tvekan den bästa rakapparat vi någonsin testat – även om den inte är lika effektiv som företagets kroppstrimmer ER-GK80. så hanterar den också kortare och hårdare hårstrån än de du har på kroppen. Samtidigt är rakningen förvånansvärt skonsam och mjuk – inte en enda gång fastnade eller drog den i ett ansiktshår på ett obehagligt sätt. Den kräver lite tillvänjning och tålamod dock innan du når full potential och en hyvel kan vara bra att komplettera med, om du satsar på att raka dig helt slät och börjar komma upp i åldern så att huden på din hals inte är lika spänstig, vilket gör det svårare att plocka småhår för apparatens rakblads-konstruktion och skyddsmekanism.

Prislappen? 3 500-5 000 kr får du räkna med att skiljas från för att få ställa denna Rolls Royce av rakapparater i ditt badrum och – även om det onekligen är marknadens bästa rakapparat i dagsläget – så blir det många hyvlar och raklödder man kan gå igenom för det priset, om vi inte räknar miljöfördelarna. Samtidigt kostar underhållet av maskinen också pengar och ska du följa rekommendationerna strikt så kommer din ES-LV9Q under sin livstid att kosta dig uppemot 8 000 kr. Och det är såklart en kännbar utgift för de allra flesta.

Samtidigt, vill man ha det bästa får man öppna plånboken och om det är värt det kan i slutändan bara du och din ekonomi avgöra. Personligen kommer vi ha svårt att gå tillbaka till hyvlar igen efter att ha vant ansiktet vid bekvämligheten och resultatet som ES-LV9Q ger. Därför kan det inte bli frågan om något annat än en varm rekommendation för alla män därute som gillar (eller gillas med) lena ansikten.

Köp Panasonic ES-LV9Q till bäst pris och stöd samtidigt svensk kvalitetsjournalistik utan betalväggar.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.