Hem Hälsa & Skönhet Test: Panasonic ER-GK80 Kroppstrimmer
panasonic er-gk80 recension Guld

Test: Panasonic ER-GK80 Kroppstrimmer

av senses.se

Män och kvinnor är av naturen olika och dras därför med olika ”skönhetsutmaningar”. Vad som är skönhet och snyggt är såklart subjektivt och upp till var och en att avgöra, men de flesta håller med om att få undan oönskat kroppshår (sk grooming) är en sak man kan göra för sitt att boosta sitt helhetsintryck. Kvinnor önskar sällan hår på benen, medan män ofta vill ha bort (eller åtminstone trimma) håret på överkroppen, som med åren tenderar att bli allt tätare och mer vildvuxet, medan håret på huvudet riskerar att bli att tunnare.

panasonic er-gk80 recension

Panasonic ER-GK80 är en helt ny kroppstrimmer från den japanska tillverkaren, som kombinerar rörlighet med säkerhet för att på så vis vara både smidig och smärtfri, såväl på kroppen som kring de intima delarna.

Trimmern (som alltså inte ska användas till håret på huvudet eller i ansikten, det använder du Panasonic ER-SB40 till) ligger bra i handen, med en perfekt vikt på runt 150 gram och lätt att vinkla, för att vara så enkel som möjligt att använda solo. Panasonic ER-GK80 innehåller en helt ny, japansk bladteknik som gör att du kan dra trimmern åt båda hållen, något som är oerhört mycket smidigare när du kämpar med att få bort håret på exempelvis ryggen (vilket fortfarande rekommenderas att du tar hjälp till, många är inte ens så rörliga att de kan nå sin egen rygg mellan skulderbladen till exempel). Det blir också mer tidseffektivt då du kan trimma på båda vägarna, fram och tillbaka. En bra spegel rekommenderas att du har tillgänglig, då hår på ytor du inte kan se är svårt att avgöra exakt hur väl det trimmats.

panasonic er-gk80 recension
Det v-formade huvudet med japanska blad gör att trimmern kan dras åt båda hållen.

Många män vill också trimma ljumsk-området, fjunet som kan växa kring skinkorna och busken som kan gro runt kronjuvelerna. Till detta ändamål finns en säkerhets-munstycke – Safeguard – som du enkelt klickar på och som då ger dig 2 mm säkerhetsavstånd. Detta innebär att du inte kommer att få helt lena ytor – där är det tyvärr fortfarande rakhyvel och stor försiktighet som gäller – men du kan ändå förbättra look:en avsevärt och även om det inte är lika smidigt som att trimma överkroppen så funkar det ändå bra, om man tar sig tid och är lite noggrann. Utöver Skinguard-munstycket finns också ett passpartout-munstycke, precis som på SB40, där du manuellt ställer längden från 3 till 12 mm i steg om 0.5 mm (för dig som vill vara ”lagom” hårig).

Tillbaka till överkroppen, som troligtvis är den yta flest kommer att välja att fokusera på: Ett problem vi hade med vår tidigare trimmer, från Philips, var att den tyvärr överlag irriterade och nöp till huden ordentligt, då och då. Det var ingen katastrof, men det var obehagligt och gjorde att man hela tiden var lite på spänn, eftersom det också gav fula små ”bett” efteråt. Detta hände aldrig en enda gång med ER-GK80. Den kraftfulla motorn trimmar snabbt och precist (ned till 0.1 mm, utan munstycke) med minimalt tryck som krävs och det blev inte ens ett problem kring ytor där huden inte var lika jämnt utspänd som den är på bröstkorgen. Helt suveränt.

grooming man

Att rengöra och underhålla ER-GK80 är busenkelt – smörj på olja före och efter användning och skölj bort hårrester under rinnande vatten (med öppet eller stängt huvud). Trimmern funkar också i duschen, men vi tycker den tog bättre på torrt hår, då hårstråna i vått tillstånd lättare klistrar sig mot huden och innebär betydligt mer jobb att få bort.

Det finns egentligen bara ett enda smolk i bägaren med Panasonic ER-GK80 och det är – återigen – elförsörjningen. Panasonic väljer att skicka med en strömkabel utrustad med transformator som känns från förra århundradet – stor, klumpig och får inte ens plats i bärpåsen som resten av trimmern och säkerhetshuvudena går ned i. Då USB varit standard i snart ett decennium, så är det smått obegripligt att man väljer att skicka med en så gammalmodig och osmidig lösning som man nu gör – det blir ytterligare en pryl att komma ihåg att ta med sig i väskan på resan, helt i onödan. Om man nu inte kan få in USB-C, som är den moderna och effektivaste ladd-anslutningen idag, så åtminstone gammal, hederlig mikroUSB? Att ladda ER-GK80 tar cirka en timme och för det får du knappa 50 minuters användning. Det räcker för en omgång kroppstrimmning, men inte så mycket mer.

panasonic er-gk80 recension

Som helhet är det ändå svårt att inte älska Panasonic ER-GK80 som grooming-produkt. Den är smidig, enkel att sköta och använda och ger framförallt grymt bra resultat – utan någon som helst smärta eller små-sår, som vi förr tvingades dras med. Laddaren är en trist lösning som vi hoppas fixas till nästa modell, men vi måste ändå konstatera att för dig som vill trimma ditt kroppshår enkelt och säkert, så finns inget bättre alternativ därute på marknaden idag. Ett solklart måste för den grooming-intresserade mannen.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

1 kommentar

Johannes juni 21, 2022 - 20:04

Bra recension som gjorde att jag köpte trimmern och jag är nöjd. Har haft två Philips som jag inte riktigt var nöjd med men Panasonic har jag äntligen hittat en trimmer som uppfyller alla mina krav. Håller helt med dig att strömadaptern är ett stort minus men i och med att själva trimmern är så bra har jag överseende med detta.

Svara

Lämna ett svar

[script_22]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.