Hem TVNetflix Bästa nya tv-serierna 2014

Bästa nya tv-serierna 2014

av senses.se

Hösten är TV-tittandets tid. Bio och långfilmer i all ära, men sen några år tillbaka känns det som att TV är det nya ”film”. Det är på TV som kreativiteten verkar flöda och vi får banbrytande serier som Game of Thrones, The Good Wife och Breaking Bad, där varje avsnitt i princip är en kortare långfilm i sig. TV är också fantastiskt medium att lansera nya förmågor, både i fråga om nya skådespelar-ansikten i rutan, men också nya manusförfattare som utmanar konventionerna och mall 1A vi sett 100 ggr förr. Kanaler som HBO och Netflix har gjort TV till en konstform och höjt ribban för andra kanaler, som nu allt mer kommer ikapp.

Som brukligt ger vi er en genomgång av bästa nya tv-serier inför varje ny säsong. Här nedan tittar vi på vad vi tror blir höstens stora snackisar på TV 2014:

Karaktärerna i Gotham

Gotham (Warner Bros / Fox) – det råder inget tvivel om att den hetaste serien i höst är satsningen på Gotham, serien som berättar historien om DC Comics-universumet i en slags prequel-form. Vad hände innan Bruce Wayne blev Batman, Oswald Cobblepot blev Pingvinen och Selena Kyle blev Catwoman? Serien har ännu inte haft premiär i USA, där den visas på Fox den 22:a september, men vi har sett piloten och vi kan säga att vi gillade den. Här finns potential. C More blir först med att visa den i Sverige, med start 25:e september och TV4 börjar köra serien tisdagen 6:e januari 2015. Redan nu har Fox också beställt 13 nya avsnitt och Netflix har köpt rättigheter att streama hela första säsongen, efter den gått klart på Fox. Glödhet, minst sagt, och vi hoppas den orkar leva upp till hypen genom hela säsongen.

The Honorable Woman (BBC) – brittisk spionthriller i mini-serieformat om Israel/Palestina-konflikten med Maggie Gyllenhaal i huvudrollen. Annorlunda, gåtfull och mycket speciell i sin väldigt brittiska ton, men med stora överraskningar och vändningar. Säsong ett har just gått klart och kan streamas på HBO Max (fd HBO Nordic).

Masters of Sex – säsong 2 (Showtime) – Säsong 1 var ojämn, men lyckades ändå få en hel del fans att följa sexologerna Bill Masters och Virigina Johnson i deras forskning kring mänsklig sexualitet och relationer. Säsong 2 streamar just nu på HBO Nordic.

Femte och sista säsongen av Boardwalk Empire visas också och lovar att det blir en fantastisk avslutning på Nucky Thompsons resa. Även denna kan du streama på HBO Nordic från och med 8:e september. På tal om återkommande serier så kommer givetvis Downton Abbey tillbaka på SVT (11:e oktober) och The Black List (TV3, i oktober), samtidigt som Netflix ska börja streama hela första säsongen av James Spader-serien.

För er som inte kan få nog av serie-superhjältar (även om vi börjar känna oss rätt mätta här på redaktionen) så kommer Arrow-spinoffen Flash (Blixten) som serie på CW (7:e oktober) och Constantine på NBC (24:e oktober) (uppdatering: denna hänger mycket löst på programtablån 2015, tveksamt om den får en förläggning).

The Affair på Showtime handlar om otrohet och passionsmord och har den intressanta aspekten att den berättas ur manligt- och kvinnligt perspektiv, om vartannat (12:e oktober). Svensk premiär beräknas bli 19:e oktober på HBO Nordic.

Utöver dessa så har ytterligare ett 20-tal nya tv-serier premiär på amerikansk network-tv, vi har hört gott om bl a A to Z (NBC, 2:a okt), komedin Black-ish (ABC, 24:e sept), How to get away with Murder från Shonda Rhimes (Scandal) (ABC, 25:e sept), smått bisarra komedin Jane The Virgin (CW, 13:e okt), Madame Secretary med Tea Leoni (CBS, 21:a sept) och Stalker (CBS, 1:a okt) från Kevin Williamson (The Following).

Sen tror vi också på Netflix nya satsning Marco Polo, som börjar streama 12:e december (vi älskar att Netflix alltid lägger ut hela säsongen på en gång – julunderhållningen i år?). En bladning av amerikanskt äventyr i exotisk miljö och kinesisk Wuxia-film, med strider och en hel del nakna inslag. Ett tag ryktades det om Alex Skarsgård i huvudrollen – men han hade ju inte känts rätt som den italienske upptäcktsresanden, för lång och nordisk. Istället får vi den italienske modellen Lorenzo Richelmy. Första avsnitten regisseras av norska duon Joachim Rönning och Espen Sandberg, som slog igenom med Kon-Tiki och härnäst förbereder Pirates of The Caribbean 5.

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.