Hem Ljud Test: LG SC9S soundbar
LG-SC9S-soundbar-med-bas Silver

Test: LG SC9S soundbar

av Christoffer Alberti

Vi på Senses har testat en soundbar från företaget LG som lever upp till den standarden som man förväntar sig av priset och lite till. Soundbaren vi har testat är nämligen en SC9S soundbar från LG. Det värsta jag vet är teknikprylar som är svåra att förstå sig på när man använder dem för första gången. Detta stämmer inte in på denna soundbar. Det var så enkelt att komma igång. Det krävdes inget suckande eller känsla av hopplöshet när man tittade i manualen. Jag kopplade bara in soundbaren med en strömkabel och en HDMI: 2.1 kabel in i Tv:n och en strömkabel till basen. Sen kände man det där ”halleluja” i hela kroppen. Jag behövde inte anstränga mig för att komma igång med testet.

LG-SC9S-soundbar-med-bas
Foto: senses.se

En annan sak som känns väldigt skönt är att basen behöver bara en strömkabel och ingen annan kabel kopplad till soundbaren. Eftersom att soundbaren har både wifi och Bluetooth 5.2. Detta gör det möjligt att kunna placera basen vart man vill i rummet utan att behöva oroa sig för att snubbla på en kabel som kan hamna i vägen i hemmet, om man nu bestämmer sig för att ha basen någon annanstans än precis bredvid TV:n. Wifi i soundbaren underlättar även vid uppdateringar och vid streaming av just musik med, Alexa eller en Google Home enhet. Man kan även lägga till surround-högtalare till systemet om man vill lyxa till det lite extra men detta kostar en del och kan bli kostsamt. Dock så mixas ljudkvalitén ner om man vill ha surroundljud i 5.1. Men i helhet tycker jag att denna soundbar fungerar väldigt bra för det mesta man vill göra med den

LG-SC9S-fjärrkontroll-närbild
Foto: senses.se

När det kommer till designen på den så känns den lyxig och påkostad med metall runt om själva soundbaren. Och personligen tycker jag att den är riktigt snygg under TV:n, den har nämligen en perfekt storlek för att skjutas in under min 58 tums-TV eftersom soundbaren bara är 63 mm hög och 975 mm bred. Detta gör så att soundbaren inte är i vägen för skärmen vilket är ett stort plus för adde användare inklusive mig själv, som inte har monterat TV:n på väggen utan har den på en TV-bänk. Skulle man köpa denna soundbar så är det rekommenderat att man har en OLED TV från LGs C-serien eftersom det ingår ett fäste som LG kallar “Wow fästet”. Detta fäste går att montera på TV:n som du har på väggen, vilket skapar en snygg look. Men jag har för tillfället ingen LG TV så jag fick lov att prova på denna soundbar utan fästet och det går bra det med.

LG-SC9S-soundbar-i-fokus

Soundbaren går att styra med kontrollen som ingår eller med LG-appen, men den går även att koppla ihop med din Alexa eller Google Home-enhet. Om du har en sådan så är det bara att säga “Alexa play some music” Även på självaste soundbaren så finns det sju stycken olika knappar för att styra enheten. Och när det kommer till ljudet provade jag på musik via Spotify. Basen gav en skön vibe när jag provade att spela lite olika musikstilar.

LG-SC9S-soundbar-7st-knappar
Foto: senses.se

Jag provade även att spela The Last of Us på Playstation 5 och sedan såg jag filmen Top Gun Maverick. Just när det kommer till spel tycker jag självklart att det blev mycket bättre ljud än när man kör högtalarna som redan finns i TV:n, men måste ändå ge några extra poäng när det kommer till film. Ljudet blev mycket klarare och djupare när det kom till just film.

LG-SC9S-bas
Foto: senses.se

Sounbaren stödjer många stora ljudformat såsom Dolby Atmos, Dolby True HD, DTS:X och DTS-HD. Soundbaren har totalt nio högtalare, fyra på framsidan, tre stycken på toppen av soundbaren, två på baksidan,. 2 st HDMI 2.1 uttag, 1 st USB-uttag och 1 st DC-uttag. På framsidan finns det även tre LED-lampor som lyser i olika färger för att tala om volymnivån och mycket mer. Det finns många olika ljudinställningar vilket är bra då man kan tänkas att använda denna soundbar till olika saker än att bara att kolla på film. Men jag hade önskat att det fanns en graphic-equlizer så att man hade kunnat förbättra ljudkvalitén lite mer personligt. En annan sak som är riktigt bra är att det finns ett room correction-verktyg som automatiskt optimerar ljudet för ditt rum. Detta har jag inte sett tidigare på någon soundbar som jag själv har provat.

LG skickade denna soundbar för detta test. Utskickare av material har inget redaktionellt inflytande på våra tester.


Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

2 kommentarer

Emil Hillerström mars 27, 2024 - 12:43

Hej. Du skriver att surround högtalare kan köpas till och att det är kostsamt. Jag hittar ingenstans att det finns surround högtalare som rekommenderas tillsammans med SC9S. Kan du säga vilka du syftar på. Tack på förhand.

Svara
senses.se mars 27, 2024 - 17:56

Hej Emil,

Tack för din fråga och för att du läser senses!

Enligt vad vi förstått ska kittet LG Electronics SPQ8 fungera med LGs soundbar. Googla så hittar du ÅF som har den i lager och kan läsa mer.

Vi har dock inte hunnit testa själva.

mvh Christoffer

Svara

Lämna ett svar

[script_22]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.