Hem Teknik / PrylarKomponenter och tillbehör Test: Kingston KC3000 (2TB NVMe M.2 SSD) som extern USB-C-disk

Test: Kingston KC3000 (2TB NVMe M.2 SSD) som extern USB-C-disk

av senses.se

SSD-kretsar av formatet M.2 har blivit väldigt populära, inte bara för sin fina prestanda överlag utan också för att de är formatet och storleken man kan utöka hårddiskutrymme i Playstation 5 med. Kingston KC3000 är – den inte helt pinfärska – uppföljaren till KC2500 som vi tidigare använt som referens i vår externa anordning med Asus ROG Strix Arion, för att via USB-C få den snabbaste, externa hårddisken marknaden just nu kan erbjuda. På pappret stöder KC3000 skriv- och läshastigheter upp till 7 000 Mb/s, dock gäller detta internt installerad i datorer eller kanske konsoler. Detta test kommer att fokusera på stickans prestanda i en extern USB-C docka (vi har inte testat stickan i PS5 och för att använda den där behöver du köpa till ett case med kylflänsar för ett par hundralappar). Tillverkaren Kingston rekommenderar inte att man använder stickan i detta huvudsakliga syfte (externt), så testet hamnar lite utanför tillverkarens rekommendationer men känns ändå relevant för användare som letar en prisvärd SSD-krets från en etablerad tillverkare att köra som extern disk.

Stickan installeras enkelt i vår docka från Asus och sedan formaterar man den till önskat operativsystem och kan bara köra. Eftersom vi kör mest Apple på kontoret blev det naturligt att välja APFS som format och vårt benchmark-test ger oss följande i Black Magic Disk Speed Test:

Kingston KC3000 läs- och skrivhastighet i extern USB-C-docka.

Hastigheten är som ni noterar inte jättehög med tanke på den teoretiska maxhastigheten, även om den slår snabbheten i tidigare dedikerade, externa enheter från t ex ADATA. Bristen ligger någonstans i kedjan, men om det är i USB-C-kabeln, USB-porten på Mac:en, själva dockan eller någon kombination av dessa låter vi vara osagt. Förmodligen är detta anledningen till varför Kingston inte rekommenderar extern användning av KC3000.

Det blir naturligtvis tydligt att denna flaskhals gör att SSD-stickor av denna kapacitet känns overkill för syftet ”extern användning”. Samtidigt är kvalitet och hastighet på själva stickan viktig eftersom flera, snabba SSD:er vi testat haft problem med överhettning över tid. Vissa har till och med lagt av (KC2500 till exempel, men även 770G från ADATA, som höll cirka två år och ändå är en dedikerad, extern enhet). En ordentlig kylanordning verkar vara ett måste och det är inte helt klart om problem vi haft med enheterna över tid har att göra med själva kretsarna eller att kylanordningen i exempelvis Asus ROG Strix Arion och enherternas egna case inte varit tillräcklig. Ingen av stickorna vi kör i våra PS5:or, med ordentliga kylflänsar, har uppvisat problem med drift över tid – men å andra sidan är tiden vi använt dessa kortare och de utsätts heller inte för lika mycket, daglig påfrestning som en extern hårddisk som man avlastar arbetsmaterial på eller använder som exempelvis Time Machine-skiva för snabb backup. Värt att notera är att Kingston ger fem års garanti på sina minnen, så har du problem hör av dig så får du säkert enheten utbytt – men det går inte att rädda eventuell data du har på den.

Foto: Kingston

Summa summarum är det lite knivigt att sätta betyg på KC3000 utifrån testets förutsättningar. Behöver du en snabb, extern SSD finns uppenbarligen mer prisvärda alternativ, som är nästan lika snabba och där du slipper köpa till själva USB-C-dockan. KC3000 är dock prestanda- och prismässigt intressant, där du får 1TB för en bra bit under tusenlappen och 2TB för runt 1 300 kr i skrivande stund. För extern användning blir betyget bara bra, men internt är vi rätt övertygade om att KC3000 kan vara en riktigt het kandidat.

Kingston skickade recensionsexemplar för detta test. Utskickare av material har inget redaktionellt inflytande på våra tester, utan vi skriver med konsumenten i fokus.


Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.