nya tv-serier 2013

Då ni kära läsare älskade våra tidigare artiklar om nya tv-serier, så leder vi er självklart även igenom hösten 2013s mass-anstormning av nya tv-program att vila ögonen på. Eftersom det är rekordmånga tv-serier som har premiär i år så känns det a) ohållbart att skriva om alla b) onödigt att skriva om vad ni inte ska se.

Bättre då att vi fokuserar på de 20 bästa serierna hösten 2013 (i den ordning de har premiär i USA). 10 tips nu och 10 nya nästa vecka:

Hostages (CBS)

CBS håller kvar greppet om spänningen, Hostages är en av höstens mest lovande thrillers på network TV (även om den lånar inspiration från premium-kanalen Showtimes Homeland). Toni Collette spelar kirurgen som ska operera USA:s president, men måste tänka om när hennes familj tas som gisslan av en FBI-agent som vill att operationen ”misslyckas”. Coolt porträtt av American Horror Storys Dylan McDermott som FBI-agent/Terrorist. Bra premiss – men hur kommer detta att utspela sig över mer än en säsong? Premiär 23:e september.

The Blacklist (NBC)

NBC fortsätter i det våldsamma spår som Hannibal gjort dem framgångsrika med. En åldrad James Spader (Sex, Lögner och Videoband) spelar en fd CIA-agent på flykt, som frivilligt överlämnar sig till FBI för att hjälpa dem få fast en känd terrorist. Enda haken? Han talar bara med en viss, kvinnlig FBI-agent (Megan Boone). Spännande och intressant pilot, även om det är lite av en Silence of The Lambs (När Lammen Tystnar)-rip off med Spaders Lecter-figur som det galna geniet. Premiär 23:e september.

The Goldbergs (ABC)

80-tals-nostalgi i denna bullriga komedi med Jeff Garlin (Simma lugnt, Larry) i huvudrollen. Löst baserat på serieskaparen Adam F. Goldbergs egen uppväxt, då han ständigt filmade sin tokiga familj, så är detta en småputtrig, smålarvig komedi med tidvis billiga punch-lines mot REO Speedwagon (som är bra!) men som i slutändan ändå känns småtrevlig och underhållande. Premiär 24:e september.

Hello Ladies (HBO)

Stephen Merchant, Ricky Gervais side-kick (agenten) i Extras får här sin egen HBO-serie och spelar – återigen – den älskvärde losern, som gärna vill se sig som en kvinnotjusare, men inser att han har mycket kvar att lära. En slags torr, pinsam humor á la (brittiska) The Office och Extras återfinns ännu en gång i denna ”bortkomna-Britt” historia, men det finns också något mänskligt som gör en nyfiken på mer. Premiär 29:e september.

We Are Men (CBS)

Lite småunken bro-mance-historia, men vi lägger till den på listan då många av er eftersöker fler komedier och piloten hade potential till ”svärta” (mellan alla pubertala mancave-skämt). Fyra nydumpade singelkillar av olika etnicitet och ålder lever ihop i Hollywood, samtidigt som de ”busar” och försöker ragga brudar. Trailern säger inte allt och någonstans känns det som det här har potential om ett par avsnitt. Kanske. Premiär 30:e september.

Super Fun Night (ABC)

Lever, som ni kan se i trailern ovan, stort på Rebel Wilson (från Bridesmaids) som nu gör huvudrollen som den tjocka, tafatta och missanpassade bruden som vill ut i dejtingvärlden men inte vill släppa tjejkvällarna. Lite ojämn i tonen, men bjuder på en del härliga gapflabb, vilket gör att vi sätter den på titta-listan. Låt oss bara se hur mycket seriens skapare Conan O’Brien kan få in av sin sköna, torra humor framöver. Premiär 2:a oktober.

Sean Saves The World (NBC)

Vi gillade verkligen piloten Partners förra året, men vi var tydligen ganska ensamma om det. Nu får Sean Hayes en ny chans att spela homosexuell man med smort munläder, när han denna gång flyttar från CBS till NBC i nya serien om en ensamstående pappa, med nioårig dotter, karriär – och sin homosexualitet. Skådisen Hayes är stora behållningen, hans leverans av one-liners är nästan i Vänner-klass och vi vill gärna se mer. Premiär 3:e oktober.

The Originals (CW)

OK, det kanske inte är vårt toppval, men spin-offen till The Vampire Diaries berättar historien om vad som hände innan. Häxor, vampyrer och hybrider i New Orleans. Lite såpig och huvudsakligen för den något yngre skaran tittare, men om du gillar originalserien så är detta inte helt fel. Premiär 3:e oktober.

Dracula (NBC)

Med True Blood på väg ut så är detta kanske sista droppen (höhö) för blodsugarna i TV. Hursomhelst är denna inkarnation av Bram Stoker’s klassiska figur (här gestaltad av Jonathan Rhys-Meyers från The Tudors) värt att spana in om du gillar genren (även om fotot är lite HD-green screen stelt). I 2013-versionen så är Dracula en amerikansk affärsman som kommer till London under premissen att göra affärer, men egentligen är där för att utkräva vampyr-hämnd på ett antal individer. Premiär 25:e oktober.

Almost Human (Fox)

Vi avslutar med en av de mest prestigefyllda piloterna, från JJ Abrams och J.H Wyman (som gjorde kultserien Fringe), Almost Human är en påkostad produktion som utspelar sig i en framtid med människor blandade med androider och bioniska delar. Smått förstoppade huvudrollsinnehavaren Karl Urban känns som det svaga kortet i leken, i ett projekt som annars ser fantastiskt ut (visuellt) och verkar bli den första buddy-cop-serien mellan människa och robot. Det ni. Premiär 17:e november.

Läs också del 2, för ännu fler, heta tv-tips!