Hem Film & TV Recension: Modig (Brave) – Pixar missar tjurögat
brave modig

Recension: Modig (Brave) – Pixar missar tjurögat

av senses.se

I nästan 20 år har Pixar, som numera ägs av Disney, i princip regerat på animations-tronen. Klassiker som Toy Story, Hitta Nemo, Monsters Inc och Råttatouille är filmer man kan se hur många gånger som helst och ändå förundras vilken perfekt balans de har mellan genomförande, karaktärer, humor och gripande historier.

All dominans måste en dag ta slut dock och Pixars senaste bidrag till filmvärlden, Brave (som får den svenska titeln Modig) kommer tyvärr inte bli ihågkommen som deras finaste stund.

Merida (Boardwalk Empires Kelly MacDonald) är den tuffa tjejen, med de eldröda lockarna som inte tänker sälla sig till den skotska traditionen, som upprätthålls av hennes föräldrar kung Fergus (Billy Connolly) och drottning Elinor (Emma Thompson). Vi befinner oss i medeltida Skottland och efter en upprivande fight mellan mor och dotter så sätter sig Merida i situationen att ge sin mamma en förtrollad dryck som ska förändra hennes inställning för alltid. Och förändrar henne gör den, men kanske inte på det sätt Merida hade räknat med

brave modig

Foto: Pixar

Brave är den absolut tekniskt mest briljanta animerade film jag sett. Datoreffekterna utvecklas år för år och om jag var imponerad av Sullys alla hår i Monsters Inc, så baxnar jag nästan över Meridas hår, detaljrikedomen i världen hon lever i, vädereffekterna och ljuset. När filmen är som bäst så fångas också de där magiska Pixar-ögonblicken mellan karaktärerna – alla vet hur det är att ha en mamma man älskar mycket, men inte alltid tycker likadant som. Och alla kan identifiera sig med att inte alltid vilja ha rollen man tilldelats.

Problemet är att ovan inslag känns mer som budskap än handling och bristen på en riktigt stark framåtrörelse i storyn, kombinerat med avsaknaden av en riktig skurk/antagonist gör att historien känns tunn, trots sina förhållandevis korta 90 minuter.

Pixar har höjt ribban för historier och tekniskt briljans varje år och någonstans måste platån komma. En helt OK familjefilm som är snygg och tidvis full av slap-stick humor, men hamnar för mig på Pixars missade tillfällen, ihop med The Incredibles (Superhjältarna). Med hård konkurrens i sommar av Dreamworks sköna Madagaskar 3 och nya Ice Age räcker det inte riktigt hela vägen fram för mig. (3/5)

Modig har svensk biopremiär 31:a augusti.

Detta inlägg skrevs 7:e juli 2012 och uppdaterades 24:e augusti 2012.

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.