Hem Film & TVBio Bio är dött – länge leve VIP-bio
VIP-bio

Bio är dött – länge leve VIP-bio

av senses.se

Bio är dött. Eller iallafall döende, om man ska tro klagokören. Siffrorna dalar, mycket pga piratkopiering, hävdar experterna. Samtidigt ökar dvd- och Blu-ray-försäljningen (hemunderhållning) år efter år. Vi tror förklaringen till raset för bio är en helt annan: bio har stannat av i utvecklingen. I takt med att priset har höjts, filmerna blivit längre (man sätter ju även pris efter längd på filmen) så har upplevelsen inte förhöjts i samma takt. Kan du, ärligt talat, säga att bio idag är stor skillnad mot bio för 15 år sedan? Sure, THX och ultra-super-duper-hurdy-gurdy-surround till trots – bio har ändå inte utvecklats i takt med övriga världen. Medan hemmabio numera erbjuder 70″ Full HD-bild med 7.1-ljud i okomprimerat format, så finns det fortfarande biografer, såsom Victoria i Stockholm, som erbjuder 90″ DLP-projektorbild (med tillhörande regnbågseffekter) och stereoljud – och dessutom tar 85 kr för besväret. Något är ruttet i den cineastiska staten…

Stockholmare ser ned på Göteborg. Jo, så är det. ”Ett demensboende för gamla fiskare” lär någon ha sagt. Men ändå är det just Götlaborgarna som har fått SF:s hittills bästa biosatsning; Bergakungen. Denna biograf är i sig inte något revoltionerande, med sina 16 små salar, men det är en sal – VIP-salen, som kan ha nyckeln till bios framtid!

För det är inte gratis att gå till VIP-salen på Bergakungen, denna med parkettgolv tillyxade salong med 18-årsgräns. Nope, 185 kr kostar det minsann. I det ingår en värd som tar emot i ett speciellt rum – VIP-rummet, där du hänger av jackan och bjuds på en drink (utan alkohol) samt tilltugg i form av snacks och godis. På väg in till salongen får du obegränsat med popcorn och dricka (återigen utan alkohol, förståss). Så, vad är det som är så speciellt som du får för 100 spänn extra? Faktiskt, en hel del. Förutom det trevliga bemötandet, känslan av att biokvällen blev en ”speciell utekväll” (som en teaterföreställning med fördrink) och tilltugg så får du även en publik som verkligen älskar film och inte stör det allra minsta. Värt 100 spänn extra? Det kan du ge dig fan på!

Så det är verkligen inte priset som är problemet på bio – VIP-rummet är hyfsat fullbokat de flesta dagar i veckan. Det är upplevelsen. Folk betalar gärna mer för bio än vad de gör idag – bara de får något speciellt för det. Ingen vill planera hela sin kväll efter en föreställning kl 18.15 och sen trängas med en massa stökiga kids som kastar popcorn omkring sig, för 85 kr. Det är det inte värt. Då ser man hellre filmen hemma, på bättre utrustning, och på egna villkor – utan att passa några tider. Två personer kan lätt väga upp kostnaden av en blu-ray-film (som du idag kan få för så lite som en hundring).

Alltså, sluta skyll på nedladdning. Nedladdning är såklart olagligt och moraliskt fel, men det är inte orsaken till bios tapp. Det är upplevelsen, i kombination med de undermåliga filmerna, som är problemet. Det finns en lösning – Göteborg har fått den. Hur länge dröjer det innan resten av Sverige hänger på?

Missa inte detta

2 kommentarer

Mr Selstam oktober 7, 2008 - 15:31

Det kan tolkas som att man inte kan ta en öl, drink eller cocktail i baren … men det går bra att införskaffa en dylik om man så önskar.

Sedan får bara inte ta med den in i salongen när filmen börjar, men det är ingen issue i sammanhanget.

Svara
admin oktober 9, 2008 - 00:07

Jorå, absolut kan man få en drink i VIP-rummet också, men man måste bekosta den själv (78 kr för 4 cl sprit). Ta med sig drinken in får man inte (mest pga risken för glaskross antar jag, för man kan vara hur tankad som helst när man går in :D)

Svara

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.