Hem SpelMac Recension: Backworlds
recension Backworlds Guld

Recension: Backworlds

av Henric Brandt

Plattformsspel finns det hur många som helst av, och alla är byggda på i grunden samma mekanik – som namnet antyder. Gå från vänster till höger, hoppa över hål i marken och upp på plattformar samt undvik eller krossa fienden. Detta kan göras high-koncept som i Ratchet & Clank: Rift Apart eller superenkelt som i gamla retro-spel. Konceptet har varit det samma sedan dag ett. Sen kommer Backworlds och förändrar allt.

Backworlds Nintendo Switch
Foto: Nintendo / Logic Ember Ltd

Backworlds spelmekanik går ut på att du ”målar” världen mellan två dimensioner. Det som är solitt i en dimension är öppet i den andra och tvärtom (OK, just det greppet har vi förvisso sett i spel som Crash Bandicoot 4 och The Medium, där vi växlar mellan dimensioner och tillstånd) . Kontrollerna är enkla, geniala och jag kommer snabbt in i hur jag styr min avatar förbi de olika utmaningarna. Backworlds är konstruerat så att det inte alltid är samma lösning, varje gång utan det är en hel del trial and error innan jag lyckas ta mig till nästa nivå.

Backworlds Nintendo Switch
Foto: Nintendo / Logic Ember Ltd

Backworlds har funnits till PC sen 2019 och släpps nu till Nintendo Switch. Den kombon är verkligen en match made in heaven, för i bärbart läge kan du nyttja Touch-skärmen för att måla in din avatar till säkerhet. Backworlds fungerar lika bra i dockat som i bärbart läge, det är inget i bilden som blir för litet eller otydligt.

Backworlds Nintendo Switch
Foto: Nintendo / Logic Ember Ltd

Backworlds är icke linjärt och kan med andra ord avnjutas så som du själv vill. Soundtracket är utsökt och bidrar till att vilja sitta kvar och klura på pusslen i många timmar. Sen är det ju oförskämt billigt, med sin knappa hundring i kostnad.

Sammanfattningsvis så blir Backworlds ett solklart måste; spelmekaniken känns helt unik och spelskaparna har verkligen lyckats med att göra något nytt i en trött genre. Det enda negativa jag kan säga om det är bara att vissa pussel är för svåra för sitt eget bästa och det är inte är helt lätt att veta vart man ska alla gånger.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_22]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.