Hem Mat Ät som en Hollywood-stjärna #5 – Café Gratitude (Melrose)

Ät som en Hollywood-stjärna #5 – Café Gratitude (Melrose)

av senses.se

Ett stenkast (och några skutt) från filmstudion Paramount, finner man ett hippt plejs, med enkel, ren och modern inredning och rätt så fullsatt dygnets alla tider. Det är det ekologiska vegan- och raw food-stället Café Gratitude (”Café Tacksamhet”, 639 N. Larchmont Blvd 90004 Los Angeles). Har har Colin Farrell och Anne Hathaway ofta synts till och hela Arquette-släkten är inne ”dagligen”, enligt ägarna. Gratitude anses vara ett av toppställena att uppvakta ny och mer ”indie”-inriktad talang på, då dessa ofta är miljö- och kostmedvetna. Agenter tar ofta hit skådespelar-klienter som är på rigida dieter.

cafe gratitude meny
”I Am Humble” – Hollywood är fullt av new age och ironiska kontraster (klicka för större version). Foto: senses.se

Namn på menyn består av ”I Am Awesome” (zucchini, parmesan på grillat bröd) och ”I Am Fabulous” (rå lasagne med cashew ricotta). Vi bestämde oss för att börja med salladen alla talar om – Pure, en marinerad kruskålssallad med sesam-ingefära och vitlöks-tahini-dressing. Den var precis så god och fräsch som den låter! (108 kr).

cafe gratitude pure sallad
Foto: senses.se

Tidigare efarenheter av rawfood i Göteborg hade varit si och så. Maten är mättande, men sättet den är tillagad (eller rättare sagt inte tillagad på) kräver sin vana. Raw food får inte använda exempelvis jäst till bröd och maten får inte värmas över 42,5 grader, vilket sätter väldigt hårda gränser för tillagning (teorin är att maten behåller sina näringsämnen bättre då). Nackdelen med detta är att maträtterna därför kan upplevdes som att de inte längre är varma och lite ”slemmiga”. Smaken var iofs OK (och man stod sig som sagt länge på det) men för en köttätande diggare av italienskt och franskt så var det en stor omställning.

Café Gratitude har dock bemästrat konceptet (som startade 2004 i San Fransisco) och rätten ”I Am Humble” (Hollywood…) med linser i indisk curry över lokalt odlat brunt ris och ungsrostade potatisar, majs, spenat med kryddad mint-chutney var himmelskt god. Den serverades förvisso fis-ljummen, vilket ändå var helt OK och är utan tveka den bästa raw food-rätten vi någonsin smakat (118 kr).

cafe gratitude i am humble
Foto: senses.se

Vi provade även ”I Am Happy” – en medelhavsinspirerad falafel med zucchini och coriander (cilantro)-hummus, spenat, rödlök, massa grönsaker och vitlöks-tahini, serverat i ”wrap” av soltorkade tomater. Här delade sig våra åsikter något. ”Fräscht, hälsosamt, gott” tyckte en, ”torr, smaklös och för kall”, var en annan åsikt. Detta var helt klart mer av en ”klassisk” raw food rätt, som framförallt rekommenderas till dig som vet med dig att du gillar denna typ av mat. (112 kr).

cafe gratitude i am happy
Foto: senses.se

Det var kul att prova ett Hollywood-ställe som skiljer sig så mycket från mängden. Maten var mättande, skiftande, och helt OK i pris och stället ligger mysigt precis nära Larchmont Village som är lite av ett konstnärskvarter. Kommer förmodligen maten mest tilltala de redan konverterade, men även du som aldrig provat bör ge det en chans och bli överraskad och kunna känna dig medveten och hipp. :)

Missat någon del i vår följetong? Se hela listan här!

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.