Hem Film & TV Recension: Argo – Ben Affleck är en filmskapare att räkna med
argo poster

Recension: Argo – Ben Affleck är en filmskapare att räkna med

av senses.se

Efter att ha visat stor klass med första filmen Gone Baby Gone och hitten The Town, så cementerar sig nu Ben Affleck som en filmskapare som kommer att leverera framöver. Hans tredje och senaste film, Argo, gör ingen besviken.

Foto: ur Argo (Warner Bros)

Kusligt aktuell, efter attacken mot amerikanska konsulatet i Benghazi där diplomater tillfångatogs och dödades, så utspelar sig Argo 1979 i revolutionens Iran. Ayatollah Khomeini har just kommit till makten och Shah Reza Pahlavi har avsatts och flytt till USA. Under hårda protester som utkräver shahen till att dömas i hemlandet, så stormar en ilsken mobb det amerikanska konsulatet. 6 diplomater lyckades fly, 52 andra togs till fånga och hölls under tortyr-liknande former kvar i ofattbara 444 dagar.

Argo är baserad på en sann historia, den om CIA-agenten Tony Mendez (gestaltad av Ben Affleck) som tänker ut en plan att få de sex diplomaterna, som för tillfället gömmer sig i den kanadensiske ambassadörens hem, ut ur Iran. Med hjälp av en Hollywood-maskör, John Chambers (John Goodman) och en producent (Alan Arkin) sätter han upp en fejkad Hollywood-produktion vid namn Argo. Namnet, som många undrar över, anspelar både på grekisk mytologi och verkar även ha influenser från ett visst MC-gäng och deras slogan (om du vet kommer du skratta nu, om inte vill jag inte avslöja det!). Täckmanteln blir att han är i Iran för att scouta inspelningsplatser för en påkostad äventyrsfilm om orienten och har sina sex, ”kanadensiska”, filmarbetare med sig hem…

Foto: ur Argo (Warner Bros)

Affleck har genom åren kritiserats för sitt skådespeleri, då han uppfattats som träig och tillsluten. Nu har han hittat en regissör han jobbar väldigt bra med – sig själv. För i rollen som den lugne CIA-agenten Mendez passar han utmärkt och han visade i The Town att han visst har bredd och kan spela (även om Jeremy Renner troligtvis är den man kommer ihåg starkast från den filmen). Skådespeleriet i Argo håller hög klass, från de mindre birollerna till de mest minnesvärda i egenskap av John Goodman och Alan Arkin (vars sarkastiske producent är den enda påhittade figuren i detta sanna drama).

Foto: Ben Affleck regisserar (Warner Bros)

Premissen bäddar för oerhörd spänning och levererar det också, slutscenen fick publiken på visningen att spontant applådera och tjoa, så häftigt var det. Argo, som är producerad av bl a George Clooney har såklart en politisk sida och den är en hyfsat rak politisk thriller. Det jag saknar är karaktärsfördjupningen, som jag tycker är så himla grym i Afflecks två första filmer. Nu blir det lite ytligare och mer handlingsdrivet, vilket ändå funkar väldigt bra för filmens syfte och genre.

Foto Fejk-manuet till filmen ”Argo” som var täckmanteln.

Argo är snudd på toppbetyg och en av höstens – och kanske årets allra bästa filmer. Se den när den går upp i Sverige 30:e november. (4/5)

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.