Hem Teknik / PrylarKomponenter och tillbehör Test: Steelseries Apex 5 tangentbord
Silver

Test: Steelseries Apex 5 tangentbord

av Henric Brandt

Att Gaming har blivit en multimiljard-industri är det nog få som har missat. Det finns hörlurar, möss, handkontroller, stolar, skärmar och givetvis tangentbord som är specialutvecklade för just gaming. Apex 5 är ett sådant.

Steelseries Apex 5 - Copyright Steelseries - Press

Vi har recenserat en hel del med produkter från danska Steelseries förr – alltid med bra resultat – så när möjligheten att testa ett av deras senaste flaggskepp inom tangentbord dök upp, så blev jag nyfiken. Så snart Steelseries Apex 5 landat på redaktionen så sattes det direkt på prov. Först ut kopplade jag den till redaktionens Xbox One X och till min förvåning så funkade det klockrent utan någon som helst installation, det var bara plug and write direkt. Det är väldigt behagligt att ha ett tangentbord till sin Xbox, då det är vissa saker som man ibland vill skriva. Slippa sitta med handkontrollen och harva. Test nummer två så kopplade jag den till en Macbook Pro och laddade ner programvaran från Steelseries.

Screenshot - Apex 5 - Copyright Steelseries

Apex 5 funkar utan mjukvara, men via den kan du programmera varenda liten detalj. Du kan bestämma vad de olika tangenterna ska ha för funktion, du kan designa din egen RGB-ljusshow och givetvis byta ut texterna i den lilla displayen.

Steelseries Apex 5 - Copyright Steelseries - Press

Ljudet styr du snabbt och enkelt med en rullknapp. Trycker du in den så är det mute och under sitter en annan knapp som fungerar lite som din knapp på mobiltelefonhörlurar. Ett tryck, paus, två tryck nästa låt osv. Kopplade sedan in tangentbordet till redaktionens Windows-baserade PC och började testa att köra lite spel.

Nu kommer verkligen tangentbordet in i sitt rätta element; i ett spel som Terminator Resistance – där snabba reaktioner är A och O för att överleva – är ett mekaniskt tangentbord som detta idealiskt. Det ska palla 20 miljoner nedtryck (garanterat) och är verkligen en tålig best som står pall för både en och tjugo slag med knytnäven om man skulle bli dödad på ett irriterande ställe (rekommenderas dock inte, rage-quit täcks inte av garantin).

Steelseries Apex 5 - Copyright Steelseries - Press

Finns det några nackdelar då? Jodå, det finns ett par stycken: framför allt är detta ett riktigt högljutt tangentbord. Apex 5 klickar som jag vet inte vad när man skriver på det. När du spelar spel och har hörlurar på så märks det givetvis inte, men om du (som jag gör nu) skriver något längre så blir det ett fruktansvärt rassel. Sen tappade mitt tangentbord plötsligt kontakten med min Mac och ville inte längre styra ljudet med rullknappen. På PC:n funkade det klockrent, så detta är något som kan fixas i mjukvaran och inte verkar bero på själva hårdvaran.

Fast mest irriterande av allt, trots 16,8 miljoner färger per tangent, så finns det ingen indikator på om Caps Lock-tangenten är intryckt eller inte. Vansinnigt irriterande. Särskilt som när det inte går över till datorns inbyggda tangentbord (sitter ju på en MacBook Pro.) Om just det problemet återfinns på PC vet jag inte då jag endast fick tillfälle att testa det med en stationär PC.

Sammanfattningsvis så är Steelseries Apex 5 ändå ett väldigt bra tangentbord, som är helt klart förtjänar en stark rekommendation. Fast med ovan nämnda skavanker och om du skall använda det till något annat än bara gaming, så når det tyvärr inte upp till något måste.

Här köper du Apex 5 till bästa pris och stödjer samtidigt, utan kostnad, kvalitetsjournalistik från senses.se.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_22]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.