Hem Film & TV Recension: Terminator Genisys (Bio)
Silver

Recension: Terminator Genisys (Bio)

av Christian Moberg

Enligt franchisens grundare James Cameron är det så i alla fall, trots att han själv inte är nämnvärt mer inblandad i denna filmen än i de senaste två som gjorts, så uttryckte han sitt tydliga stöd i en intervju. Fadäsen Terminator 3: Rise of the Machines räknar nog ingen som en tvättäkta Terminator-film, trots vår käre Arnolds medverkan. Om inte annat gör nog både han och de flesta andra sitt yttersta för att helt glömma att den filmen alls existerar, den var helt enkelt urdålig.

2009 kom Terminator Salvation med Christian Bale och Sam Worthington som gjorde en godkänd insats för att förnya serien, men den landade aldrig riktigt stabilt hos publik och kritiker. Här lyste också herr Schwarzenegger med sin frånvaro. Arnold Schwarzenegger är ju Terminator, således är det alltså svårt för i alla fall mig att ta till mig en Terminator-film utan honom. Ända sedan 1984 har han varit den där stenhårda, livsfarliga roboten, tillbaksskickad i tiden för att döda det pågående krigets förste anförare John Connors mamma, Sarah. På åttiotalet gestaltades hon av stenhårda Linda Hamilton. Nu, över tre decennier senare, spelas hon av Game of Thrones-stjärnan Emilia Clarke som på en del sätt påminner om Linda Hamiltons gestaltning, om än inte riktigt lika hårdkokt.

Det märks genast i Terminator Genisys att man är något på spåren. Karaktärerna som utgör kärnan i filmerna, Kyle Reese, John, Sarah Connor, och inte minst the Terminator himself, har alla fått ett manus där det flörtas hej vilt med de gamla klassiska Cameron-filmerna. Detta uppskattas mycket, då flertalet av skämten, för det är en hel del one-liners vi får, knyter tydligt an till tidigare delar i filmserien. Såklart väldigt roligt för oss som faktiskt sett de där gamla godingarna. Sett till storyn börjar allt också mycket liknande den första filmen, vilket dock snart utvecklas vidare på ett intressant sätt och knyter ihop säcken fint i slutet. Genisys anspelar på ett datorsystem som Skynet härstammar från. Till en början ett oskyldigt sätt att automatisera vårt sociala medie-användande. Det blir emellertid själva begynnelsen på kriget, när det också ska implementeras inom armén. Våra hjältar måste snart resa till år 2017 för att förgöra hotet innan allt går åt pipan. Resan bjuder som sagt på en hel del härligt stel humor, men också rejält med tung och framförallt välgjord action.

Till skillnad från senare års, och i synnerhet detta årets stora blockbusters (läs Fast & Furious 7) så är Terminator Genisys actionscener något jag faktiskt kan ta till mig av. Visst det är mycket specialeffekter och stora smällar i Terminator också, MEN, här görs det med fingertoppskänsla och de känns verkligen Terminator. Alan Taylor håller det på en nivå som gör att jag inte blir immun mot skottsalvorna och explosionerna utan istället njuter fullt ut. Ljudet, som också är helt makalöst bra med riktig tyngd, gör sitt för att få det att verkligen kännas i kroppen och huvudet, utan att det blir för mycket.

Med undantag för ett par mindre hål i storyn och en tyvärr helt meningslös karaktär spelad av annars eminente J.K. Simmons, så är Terminators återkomst på vita duken en total njutning. Emilia Clarke är duktig som Sarah Connor, Jai Courtney gestaltar Kyle Reese helt okej och Jason Clarke duger som John Connor. Och Arnold, han är Arnold. Han sa att han skulle komma tillbaka, nu har han äntligen gjort det.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.