Hem MobilAndroid Talisman – klassiskt fantasy-brädspel lever vidare

Talisman – klassiskt fantasy-brädspel lever vidare

av Christian Magdu

Uppdatering: Eftersom vi lever i moderna smartpryl-tider så finns Talisman såklart numera även som digital version på iOS och Android. Det funkar faktiskt helt OK och kan spelas antingen lokalt eller online mot riktiga spelare eller mot datorns AI. Grundspelet kostar ca 40 kr och varje expansion sen 20-30 kr extra. Besök App Store respektive Google Play för inköp.

Alla på redaktionen var aldrig helt inne i rollspelssvängen på 80-talet, men många dras ändå till fantasy och rollspel på datorn bland annat. Tiden med penna, papper, tärningar och spelledare kom nog många lite för sent för.

I tidiga tonåren introducerades jag till ett brädspel med ”rollspelsinslag” genom min då bästa barndomsvän, Johan. Spelet hette Talisman (som vi uttalde Taaaaliss-Mann) och man kunde spela som olika karaktärer Alven, Dvärgen, Krigaren, Sierskan – i en fantasy-värld, där målet var att nå härskarkronan först och slå ut alla andra spelare (2-6 stycken). Spelet gavs på den tiden ut av Games Workshop och fanns översatt till svenska (detta var spelets andra generation, klicka på bilden för större version):

Foto: ”Frecklefoot” / Wikipedia

Tiden gick, utgåvan gick ur tiden och blev ganska dyrt samlarobjekt på andrahandsmarknaden och efter turer med Games Workshop så har nu amerikanska Fantasy Flight Games tagit över tillverkningen och släppt en uppdaterad, fjärde utgåva (endast på engelska i skrivande stund, tveksamt om en svensk version någonsin blir ekonomisk försvarbar) att ersätta den kritiserade tredje utgåvan (som vi aldrig spelade). (Klicka på bilden för större version)

Det mesta är sig likt i fjärde utgåvan: största nyheterna består i att figurerna nu blivit små plastfigurer á la klassiskt rollspelsmåleri, spelplanen är rejält mycket större, designen är omgjord helt och hållet, vissa kort har blivit större och mer lättlästa (karaktärerna) och andra mindre, plottrigare och mer likartade (i princip alla andra kort, äventyrskorten, besvärjelserna, marknadskorten etc). Enda aspekten som egentligen tillkommit är något som kallas Fate (Öde) som låter dig slå om din tärning en gång. Annars är karaktärer, egenskaper och äventyrskorten på pricken desamma i fråga om innehåll.

Som helhet finner vi nya designen medioker. Vi gillar plastfigurerna, men de hade gärna fått ha färg eller varit mer olika (detta får man ordna själv, pysselstund!). Karaktärskorten är också bättre. Allt annat är tyvärr ett nedköp. De mörka tonerna av grått, mörkblå och brunt är tröttsamma och gör korten lätta att blanda ihop och de nya styrke- och visdoms-”konerna” är  jobbigare att räkna på än de gamla, raka rutorna med siffror på. Äventyrskorten känns för små och därmed svårlästa, likaså den skrivna infon på den stora spelplanen.

Spelet är dock humant prissatt (runt 300 kr på Amazon) och det är fortfarande ett lättspelat sällskapsspel med roliga rollspelsinslag (för den som är OK på engelska). Vi ser fram emot att få prova lite expansioner framöver, som däremot ligger rätt högt i pris (150-300 kr styck ca) – Fantasy Flight Games har släppt hela sju sådana (med en åttonde som kommer nästa vecka, The Blood Moon) bl a The Dungeon (som ska vara den bästa), The Dragon och The Reaper (Lie-mannen!).

Andra utgåvan (från Casper) är fortfarande vår favorit (extra bonus att den är på svenska) men nu finns iaf en ny utgåva att köpa för överkomligt pris för dig som letat och inte vill bli ockrad på andrahands-auktioner. Att spelet dessutom fått så många expansioner gör att vi anar en Talisman-rebirth snart :)

För dig som är über-nörd finns nedan en 9-mins video som går igenom alla versioner och jämför:

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.