Hem Teknik / PrylarKomponenter och tillbehörMöss Test: Steelseries – Rival 5 (gaming-mus)
Guld

Test: Steelseries – Rival 5 (gaming-mus)

av Henric Brandt

Av alla gaming-möss jag testat genom åren så har alltid Steelseries Rival 710 varit min absoluta favorit. Dess storlek, tyngd, dess programmerings-val, precision och prestanda har varit referenspunkten för alla andra möss som dykt upp därefter. Sen fick jag hem Steelseries Rival 5 – och här kommer en verklig utmanare!

Foto: senses.se - Steelseries - Rival 5 - ovanifrån.
SteelSeries Rival 5. Foto: senses.se

Steelseries Rival 5 är, till skillnad mot sin storebror Rival 710, en lättviktsmus och jag har haft lite problem med sådana tidigare. Detta eftersom jag med den lätta vikten får känslan av att den inte är lika exakt som en tyngre mus. Rival 5 väger endast 85 gram och i kategorin lättviktsmöss är den ändå ganska tung i jämförelse mot till exempel Logitech Pro X Superlight med sina 63 gram (och dessutom är den trådlös)!

Rival 5 är trådad och har en snygg, flätad sladd som inte hakar i eller trasslar sig. När jag kopplar in den i datorn så laddar min Steelseries-app direkt ned drivrutinerna och den lyser upp i listan över tillgängliga produkter. Här ligger verkligen en av Steelseries största styrkor: deras mjukvara. Inga som helst problem och det funkar lika bra till Mac som till PC. Du har nu direkt koll på din gaming-mus och här kan du göra alla inställningar du någonsin har velat. Varför inte programmera alla nio knappar till att passa just dig, tweaka den coola RGB ljusshowen och så har du möjligheten att ställa in fem nivåer av CPI (Counts per Inch – det vill säga hastigheten och precisionen). Du kan nu lätt klicka mellan dessa fem lägen genom en enkel knapptryckning. Perfekt, då du kan ha olika inställningar beroende på vilka spel du spelar eller program du använder.

Foto: senses.se - Steelseries - Rival 5 - screenshot app.
Foto: senses.se

Jag använder Rival 5 både till spel och även när jag jobbar med specialeffekter i Adobe After Effects och då är det perfekt att snabbt kunna ställa om till en annan CPI. Gaming-musen ligger perfekt i handen och känns lika episk och stabil som Rival 710. Rival 5 hade kunnat tagit första platsen och gått om Rival 710 då denna är både billigare och lättare, med samma prestanda och precision. Det som hindrar mig från att ge full pott är faktiskt placeringen av sidoknapparna.

Foto: senses.se - Steelseries - Rival 5 - närbild knapparna.
Foto: senses.se

Dessa är inte helt lätta att nå, inte ens för någon med mina stora händer. Den stora, silverfärgade knappen måste du flytta greppet lite för att nå med tummen och de övre sidoknapparna likaså. Nu är vi verkligen inne på smådetaljer, men Rival 5 missar därmed att peta ned brorsan från första platsen med en tungspets.

Sammanfattningsvis så är Rival 5 ändå ett solklart måste med sin prestanda och funktioner. Spelkänslan är total, med noll lagg och med en snabb knapptryckning så är den lika perfekt i andra sammanhang.


Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_22]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.