Hem Film & TVBlu-ray Recension: Twin Peaks: The Entire Mystery (BD)
Guld

Recension: Twin Peaks: The Entire Mystery (BD)

av senses.se

Det känns som igår men det var faktiskt hela 22 år sen hela Sverige satt som klistrade framför en tv-serie signerad David Lynch. Det var en tid innan internet och innan alla tv-kanaler vi har att välja på idag. Att följa Twin Peaks varje vecka var i princip som att ta sig helgsupen. Inget liknande hade visats förr och det är tveksamt om något liknande kommer att visas igen. Historien om Lara Palmer, som hittas mördad i den lilla staden Twin Peaks nära den kanadensiska gränsen, öppnade upp för ett hav av minnesvärda karaktärer, inte minst Kyle MacLachlan som FBI-agent Dale Cooper och blivande stjärnor som David Duchovny och Mädchen Amick. Även om man kan konstatera att serien byter stil och inriktning (minst sagt) efter att Laras mördare avslöjas i mot slutet av säsong 1 och att säsong 2 kan vara bland det mest udda som någonsin visats på ”normal” tv, så finns en otrolig känsla av kvalitet och nerv. Inte minst tack vare Angelo Badalamentis isande fina soundtrack och vinjett.

När Twin Peaks skulle släppas på VHS och senare DVD så var det lite av ett kaos. Piloten och halva andra säsongen kom separat pga rättighetstjafs och många blev förvirrade och fastnade med en halv serie, trots ganska dyra pengar. Nu släpper Paramount den absolut ultimata versionen av Twin Peaks i en Blu-ray utgåva, som måste vara sommarens allra bästa. 10 skivor med ”The Entire Mystery”, båda säsongerna (med den alternativa piloten), 90 minuter med borttagna scener (The Missing Pieces) där du bl a får scener med bortklippta skådisar som David Bowie och Kiefer Sutherland och prequel-filmen ”Twin Peaks: Fire Walk With Me” som du inte ska se innan själva serien då den spoilar rejält. Bilden bjuds i härlig HD och på en visuellt så karaktäristisk serie som denna så är det mumma, likaså det uppiffade och re-mastrade ljudet.

Det man tyvärr missar från DVD-boxarna är en kul Saturday Night Live-sketch med Kyle MachLachlan och de bisarra, japanska kaffe-reklamerna som många av teamet gjorde på sitt kändisskap i teknikens förlovade land. Men å andra sidan får du en box som heter duga, med alltifrån en kusligt cool framsida, ett kollage av Laura Palmers High School-foto och död, samt en djup låda som på djupet visar en bild av.. jord, när du grävt dig till botten. Kalla kårar.

Twin Peaks: The Entire Mystery är ute på Blu-ray nu och kostar ca 500 kr. Är du en fan av serien är den ett måste.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.