Hem Hälsa & Skönhet Skrattets positiva effekter
skratt

Skrattets positiva effekter

av Christin Magdu

Visste ni att hjärtfrekvensen ökar snabbare när vi skrattar än när vi motionerar? Vi ökar vår energiförbrukning med sjuttiofem procent, musklerna i ansiktet, halsen, skuldrorna och mellangärdet får en kortvarig men intensiv träning av att skratta. Blodtrycket sjunker, endorfinhalten ökar och stresshormoner minskar. Vi mår bra och känner mer harmoni efter ett gott skratt.

När jag var liten så kunde jag ibland fejk-skratta ända tills jag låg på golvet och skrattade på riktigt så att tårarna sprutade. I dag finns skratt-terapi, en ny behandlingsform som används bl a inom sjukvården och som i princip går ut på samma sak. ”Fake it until you make it”.

Man har upptäckt att skratt motverkar stress, ångest och depression och att det har stora, positiva hälsoeffekter, både psykiskt och fysiskt. Studier pekar på att skrattets effekt både kan vara smärtlindrande och stärka immunförsvaret, vi får lättare att hantera krissituationer, spänningar släpper, vi blir mer kreativa, känner samhörighet med andra och återhämtar oss snabbare efter sjukdom.

skratt

Det sägs att människor som skrattar mycket löper 50% lägre risk att dö i förtid. Så ordspråket ”Ett gott skratt förlänger livet” kan mycket väl vara sant.

Vuxna ler och skrattar i genomsnitt 15 gånger om dagen medan barns dagliga leenden och skratt ligger på 400.

Så varför inte hitta sätt att återuppväcka skrattets magiska kraft? Tänk om var och en av oss hittade tillfällen att skratta oftare och även få andra att skratta mer. Hur skulle vårt samhälle se ut då? Om vi ökade levandegraden- och energinivån på jobbet, i familjen, i grannskapet och bland vännerna och de i sin tur sprider skrattet vidare. Då skulle vi inte bara vara ett gladare och friskare folk – vi skulle även få mer kraft att hjälpa varandra att leva längre.

Jag säger som i NIKE-reklamen – Just Do It.

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.