Hem Dryck Stockholms bästa restaurang 2014: plats 10 – Shanti

Stockholms bästa restaurang 2014: plats 10 – Shanti

av senses.se

2013 utnämndes Shanti för andra året i rad till Europas bästa Asiatiska restaurang. Här lagar man indisk mat som inte är svenskanpassad utan traditionellt utformad. I Bangladesh äter man nämligen mer fisk, lamm och vegetariskt än chicken tikka som är så vanligt förekommande i Sverige.

Det är charmigt inne i restaurangen med de varma färgerna, fyllda väggarna och täta borden. Det är fullt med folk och servitörerna ler brett mot oss. Vi väljer dock att sitta på uteserveringen vid värmelampan och filtarna denna sensommarkväll. Det känns mysigt.

Menyn är rik på alternativ och har rätter för både lamm, fisk & skaldjur, fågel och vegetariskt. Här finns förrätter, street snacks, tandoori grill, friterad ost, Bengalisk husman, Tikka special och mycket, mycket mer. Förrätterna ligger på mellan 60-80kr, huvudrätterna på 165-215 kr och efterrätterna på 40-85kr.

veg paneer korma

Veg Paneer Korma / Shanti. Foto: senses.se

Vi beställer in ett av de vegetariska alternativen – Paneer Veg Korma som är Shantis färskost i cashewnötsås (165kr). Den andra rätten blir ”Touch of Markus” som är en kycklingrätt skapad av mästerkocken Marcus Aujalay. Med kokossås, citron och nan (195 kr). Och vad passar bättre till indisk mat än en kall öl? Vi beställer in två stycken Cobra (indisk öl, 85 kr för 66 cl) och får den nästan omgående. Den är lite tunn men god till maten.

Efter ungefär femton minuter blir vi serverade var sin silverbricka med ris, sallad, mynta och mango chutney, linssoppa och raita (detta ingår i alla varmrätter). Så kommer våra respektive grytor in och det doftar ljuvligt.

Touch of Marcus

Touch of Marcus / Shanti. Foto: senses.se

Båda rätterna var söta och mjuka i sin smak, särskilt intressant upplevde vi att Touch of Markus var som hade blandat sött och syrligt på ett väldigt spännande sätt som gav mersmak. Den vegetariska rätten, Paneer Veg korma var lite för söt och ganska o-märkvärdig.

Shanti ligger förvisso i den lägre delen av prisskalan ”mellanpris”. Det finns extremt gott om alternativ på menyn för alla smaker, men man märker också sambandet mellan lägre pris och smakupplevelse. Shanti är absolut en av Stockholms bästa indiska restauranger – men den har svårt att hävda sig i konkurrensen mot de dyrare och mer specifika mellanpris-ställena.

Missat någon del i vår serie Bästa Restauranger i Stockholm 2014? Se listan här!

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.