Hem Hälsa & Skönhet Så får du bättre kondition
löpning träning

Så får du bättre kondition

av Sofia Eriksson

Kämpar du för en bättre kondition men har ingen aning om hur du någonsin ska få den vanliga flåsiga löprundan att kännas som en walk in the park? I samma takt som solen gör entré, gör många löpare detsamma – efter ett litet uppehåll under vintern, i många fall. Kondition är en färskvara (japp, vi vet, du har säkert hört det förr, men det tål att upprepas) vilket gör att ett längre uppehåll från träningen gör sig påmind när du tar upp den igen.

Det fina med kondition är dock att lika fort som du förlorar din goda kondition, kan du träna upp den igen – och bli bättre än vad du har varit. Precis som med styrketräning där du måste öka vikterna för att bli starkare, måste du i konditionsträningen anstränga pulsen bortom det du är van vid för att komma någonstans i träningen.

Den hårda sanningen är att för att få bättre kondition och orka mer måste vi utmana oss utanför komfortzonen. Kan vara lite obekvämt till en början, men för att kroppen ska vilja investera i en utveckling med allt vad det innebär (kemiska förbränningsprocesser och ett effektivare hjärta) så krävs det att vi tar i. Det är ändå ganska värt det, va?

springa jobba löpträning kvinna

Olika typer av intervallpass är kanon för att utveckla och förbättra din kondition. Med dessa pass får du ut mycket på kort tid och du kan välja den form du själv gillar bäst – löpning, spinning, simning eller något annat pulshöjande. Det finns oändligt många varianter av intervallträning, men ett bra upplägg är att öka intensiteten från vad du är van vid i 1-5 minuter med ungefär halva intervalltiden i vila däremellan. Genom att ta i tillräckligt mycket under intervallerna räcker det gott och väl med en träningstid på 30-40 minuter.

Ett annat tips är att öka längden på dina pass. Orkar du springa 30 minuter idag – orkar du absolut 31 nästa gång! Kan du cykla 7 km idag, orkar du 7,5 nästa gång, och så vidare. Många gånger har kroppen mer att ge än vad hjärnan beordrar och du kommer få en självförtroendekick av att klara mer än vad du tänkt att du skulle klara av.

Slutligen är det en god idé att öka frekvensen på dina träningspass. Lägg till ett pass till per vecka, även om det bara är 15 minuter. Genom att öka succesivt kan du hela tiden göra små utvecklingar och kom ihåg att lite är bättre än inget, om du tvekar. Att fokusera på den mentala spärren, stärka pannbenet, kommer du alltid ha nytta av.

Missa inte detta

1 kommentar

Simon mars 24, 2015 - 20:11

Själv föredrar jag att springa snabbt och ofta i intervaller framför långa joggingrundor. Gärna i form av någon idrott. Promenader är också trevligt.

Svara

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.