Vi lär oss laga en god, nyttig och smakrik äkta mexikansk matupplevelse - "pulled pork" tacos, med jackfruit istället för kött och äkta, mexikansk salsa och guac.

Vi firar vårt tionde avsnitt på senses youtube genom att besöka Matlabbet vid Hornstulls Strand och lär oss laga, riktigt smakrik vegetarisk mat av Isa Ekstam, som driver GreenIsaDream – en kursverksamhet för deltagare som vill lära sig laga god, vegetarisk mat.

Kolla in avsnittet ovan där Isa och Christian lagar vegetarisk (vegansk) ”pulled pork”, genom att byta ut långkokta fläskköttet mot jackfruit och toppar med äkta pico de gallo (tuppens näbb) salsa och redig guacamole med chilifrukt i. Det är gott, det är lättlagat och det är definitivt en ny take på taco-fredag som vi tror de flesta kommer att älska.

Recept: Pulled Jackfruit Tacos

För den pulled pork-sugne, som vill äta mer vegetarisk är jackfruit ett perfekt sätt att ersätta köttet på. Den fiberrika & trådliknande konsistensen påminner väldigt mycket om pulled pork och kokar du den med mustiga kryddor med rökiga toner så smakar den nästa som originalet. Jag serverar min pulled jackfruit tascos med majstortillabröd, guacamole och en fräsch pico de gallo. Perfekt fredagsmiddag som garanterat kommer att imponera gästerna! // Isa

Tillagningstid: 30 minuter
Antal portioner: 4 

Ingredienser

Pulled jackfruit
2 burkar jackfruit (565 gram) (var noga så du inte väljer den sötade, då blir det dessert)
2 små rödlökar, finskivade
4 vitlöksklyftor, finhackade
2 tsk spiskumminpulver
2 tsk korianderpulver
1 tsk rökt paprikapulver
1 nypa kanel, malen
Några kryddnejlikor
2 tsk ajvar relish (stark)
4 msk tomatpuré
4 msk tamari (sojasås)
1 dl pressad apelsinjuice
3 msk lönsirap
1 msk äppelcidervinäger
Några droppar liquid smoke, efter smak
Salt & peppar, efter smak

Rapsolja, att steka i

Guacamole
4 avokados, mosade grovt
1 rödlök, finhackad

½ röd chilifrukt, finhackad
1 kruka koriander, grovhackad
1 lime, juicen
Salt, efter smak

Pico de gallo (tomatsalsa)
4 stora tomater, urkärnade och finhackade
1 rödlök eller silverlök, finhackad
1 liten röd chilifrukt, finhackad
½ kruka koriander, grovhackad
½ lime, juicen
Salt, efter smak

Tillbehör
Tortillabröd, stekta i en torr stekpanna

pulled jackfruit tacos

Gör så här:

Stek lök och vitlök i olja 3 minuter. Tillsätt kryddorna och stek ytterligare 2 minuter. Rör därefter ner tomatpuré och ajvar relish och blanda väl.

Sila bort burkvattnet från jackfruiten och skölj några sekunder under rinnande vatten. Smula sönder frukten till trådliknande strimlor. Finstrimla de större bitarna som hör till roten. Tillsätt jackfruiten i stekpannan och stek 5 minuter under konstant omrörning.

Häll i de flytande ingredienserna och rör om. Låt småputtra i 10-15 minuter på svag värme.

Smaka av med salt och peppar.

Guacamole
Kärna ur avokadon och mosa grovt med en gaffel. Blanda ner i en skål, tillsätt övriga ingredienser och blanda väl.

Pico de gallo (salsa)
Blanda samman alla ingredienser i en skål och pressa i limejuicen. Smaka av med salt.

Recept & foto av Isa Ekstam