Hem Inspiration Recept: Julmiddag med smak av Alsace – del 5
Krossad potatis med tryffel eller forellrom

Recept: Julmiddag med smak av Alsace – del 5

av senses.se

En härlig och lite lyxigare potatis att servera ensam som förrätt eller som ackompanjemang till fina middagen.

4 portioner och tillagningstid ca 30 minuter

Tips!Rör ner några droppar vit tryffelolja i créme fraichen för att höja smaken på din tryffel.

Ingredienser
8 st fasta, medelstora potatisar, tvättade
2 dl crème fraiche
50 gr riven lagrad prästost eller Västerbottenost
salt och nymald svartpeppar
Tryffel
Forellrom
2 msk finskuren gräslök

Tillagning
1. Koka potatisen med skal på och mycket salt i vattnet ca 20 minuter, låt svalna en stund i kastrullen med papper som lock.
2. Lägg upp potatisen på tallrikar, krossa den försiktigt med knogarna så att den spricker upp. Salta och peppra lätt.
3. Lägg en rejäl klick omrörd crème fraiche på varje potatis, toppa med ost.
4. Välj att antingen riva över tryffel eller klicka på forellrom, garnera med gräslök.

Krossad potatis med tryffel eller forellrom

Recept av Fredrik Sidoli och foto © Per Erik Berglund

Vintips till maträtten: Turckheim Pinot Blanc Organic 2015 75 cl, 119:-. Ett torrt och fruktigt Alsacevin med en frisk syra och en underliggande smak av honungsmelon, päron och citrusfrukter. Doften är mjukt fruktig med inslag av honung, persika och vax. Lång eftersmak. Vinet är ett elegant och gör sig utmärkt till lätta fiskrätter, skaldjur, sallader och mindre kraftiga förrätter. Vinet bör serveras något kylt, 12–14 grader. Pinot Blanc Organic är färdigt att drickas men växer ytterligare med något års lagring.

På senare år har efterfrågan på ekologiskt odlade viner ökat. Dels som en följd av en allmän miljömedvetenhet men också som en reaktion på vinodlandets förvandling från gårdshantverk till industri. Men ekologiskt vin är egentligen inget annat än traditionellt odlat vin – såsom vin alltid har odlats på sluttningarna kring Turckheim i Alsace. EU har definierat vad som får kallas ekologiskt vin: druvorna får exempelvis inte besprutas med otillåtna medel, ogräs måste plöjas bort eller rensas för hand, bara certifierade produkter är tillåtna i vineriet och naturgödslingen är hårt styrd. I vinkooperativet Turckheim gäller sedan flera år ett miljömässigt vinbruk och uppfyller franska certifieringsorganisationer rigorösa regelverk för miljömärkning. Vinkooperativet Cave de Turckheim grundades 1955 av ett antal vinbönder runt staden Turckheim i hjärtat av Alsace. Redan från början investerade man stort i modern utrustning som gjorde det möjligt att tillverka stora mängder men samtidigt slå vakt om gammalt traditionellt hantverk från Alsace. I dag räknas Cave de Turckheim till de absolut främsta producenterna och kooperativet har 216 vinbönder som medlemmar. Flera av de allra bästa vingårdarna i Alsace ingår i Cave de Turckheim.

Läs våra andra delar i inspirationsföljetongen kring Julmiddag från Alsace!

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.