Silver

Test: Razer Huntsman V3 Pro

av senses.se

Det är svårt att vara innovativ när det kommer till en sådan mogen marknad som gaming tangentbords-marknaden ändå får sägas vara. Alla stora tillverkare har, med vissa undantag, många modeller som ser ut precis som de gjorde för 10-15 år sedan. Vi har alla någon gång ägt ett sådant generiskt och intetsägande tangentbord från någon av jättarna. Ni vet vilket typ av tangentbord vi syftar på – ett svart tangentbord i en standardlayout som kryddats med lite RGB, där den enda synliga skillnaden dem emellan är vilket företags logotyp som pryder ena hörnet. På senare år har de stora jättarna dock börjat få konkurrens från mindre, mer nischade och kanske rent av mer intressanta tillverkare. För att hålla sig fortsatt relevanta har vissa av jättarna inspirerats av dessa små nyskapare och levererat nytänkande koncept till en bredare massa. Idag ska vi ta en titt på ett nytt tangentbord från en av dessa jättar som vid första anblicken ser precis lika generiskt ut som vanligt men som faktiskt har en hel del intressanta nyheter i rockärmen. Idag ska vi nämligen testa Razer Huntsman V3 Pro.

Razer Huntsman V3 Pro Keyboard
Foto: Senses.se

Design

Som vi antydde i ingressen, enbart baserat på utseendet, så var förväntningarna först inte jättestora på Huntsman V3 Pro. Men oj vad den gamla devisen ”döm inte en bok efter omslaget” stämmer in här. Huntsman V3 Pro är en sådan produkt som är mycket svår att få snygg på bild men som i verkligheten utstrålar både kvalitet och smakfullhet. Det är ett fullstort tangentbord med en backplate i svart, borstad aluminium samt tre programmerbara knappar och ett vred i högra hörnet. Det låter kanske inte så speciellt men när man har tangentbordet i handen så måste vi ändå säga att det faktiskt sticker ut mer än man kan tro – det är ett välkommet tillskott på de flesta skrivbord, särskilt som det inte har alla de spygröna detaljer som Razer ofta envisas med.

Razer Huntsman V3 Pro knappar
Foto: Senses.se

Huntsman V3 Pro kommer också med ett handledsstöd av riktigt hög kvalitet som dessutom fäster med magneter vid tangentbordet. Handledsstödet är faktiskt en ny favorit som fått följa med följa med på många av redaktionens tangentbordstester sedan det landade in hos oss. I den här prisklassen blir vi numera lite besvikna om en tillverkare INTE skickar med ett handledsstöd, lite som när hörlurar levereras utan fodral

Razer Huntsman V3 Pro handledsstöd
Foto: Senses.se

Funktioner

Huntsman V3 Pro är ett snyggt tangentbord, om än ganska generiskt till utseendet. Det är först när man tittar under huven som storyn börjar bli lite mer intressant och vi finner ett par specifika funktioner som blir något av game changers. Övriga funktioner och specifikationer kan man nästan gissa sig fram till vid det här laget, eller läsa manualen för att ta till sig, så dessa lämnar vi därhän. Samtliga av de mer unika funktionerna möjliggörs av Razers val av switchar – Razer kallar dem för analoga, optiska switchar. Vi listar nedan de tre funktioner som gör de analoga optiska switcharna unika:

Razer Huntsman V3 Pro Switch
Foto: Senses.se

Den första är att Huntsman V3 Pro har förmågan att kunna ställa in djupet man behöver trycka ner tangenten för att registrera ett tryck på varje enskild tangent. Detta mellan 0.1 till 4 mm. ”Vad ska man med denna funktionalitet till då” kanske några av er där ute undrar? Och ja, vi undrade faktiskt själva detta först – innan vi började game:a med den. Ett praktiskt exempel är när man har en tendens att i stressade lägen trycka ner fler tangenter än man vill. Med denna funktion kan du lösa detta problem genom att ställa in ett mycket lätt knapptryck på t.ex. WASD och ett mycket högre på omkringliggande tangenter. Smart!

Razer Huntsman V3 Pro Knappar
Foto: Senses.se

Den andra intressanta funktionen som analoga switchar medför hörs nästan på namnet. På ett vanligt tangentbord är en tangent antingen nedtryckt eller inte. Men med Huntsman V3 Pro kan man ställa in så att vissa tangenter istället blir analoga och gradvis kan tryckas ner. Praktexemplet är gaspedalen i de flesta racingspel. Att detta snart är standard på alla tangentbord i premiumklassen hoppas vi innerligt på.

Den sista funktionen, som nästan känns som fusk, är att man kan ställa in att valfri tangent ska vara en så kallad Rapid trigger. Med andra ord behöver man inte vänta tills switchen är helt uppe igen förrän man trycker ner den igen. Vid minsta rörelse uppåt registreras det att knappen inte längre är nedtryckt och du kan därmed trycka av väldigt fort igen. Begränsningen blir helt enkelt enbart hur snabbt spelaren kan trycka på tangenten – man behöver inte vänta på att en switch ska hinna ut till normalläget igen.

Sammantaget för alla dessa funktioner är att de går att programmera och ändra enbart med hjälp av kortkommandon på tangentbordet mitt under en spelsession. Det går dessutom att spara ner flera profiler som man kan växla mellan med enbart något enstaka knapptryck.

Razer Huntsman V3 Pro Knappar sidan RGB

Slutsats – Razer Huntsman V3 Pro

Razer Huntsman V3 Pro är inte särskilt vacker, den ser ganska alldaglig ut och du kommer inte få tonvis med positiva tillrop på r/mechanicalkeyboards när du postar din setup. Men det är okej, det är till och med mer än okej, för Huntsman V3 Pro är ett verktyg för gamers som vill åt de unika funktioner det erbjuder och de fördelar dessa medför. Den är inte till för er som köper dussin specialbeställda custom tangentbord som sedan samlar damm på ett trendigt pegboard bredvid en glaslåda med svindyra switchar. Det enda som hindrar Razer Huntsman V3 Pro från att få ännu högre poäng är det ganska höga priset.

Razer skickade recensionsexemplar för detta test. Utskickare av material har inget redaktionellt inflytande på våra tester, utan vi skriver alltid oberoende med er läsare och konsumenter i fokus.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_22]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.