Hem SpelSwitch Recension: Puzzle Bobble EveryBubble!
puzzle bobble everybubble recension Silver

Recension: Puzzle Bobble EveryBubble!

av senses.se

Från arkadspelens guldålder på 80-talet kom Taitos Bubble Bobble, ett tilltalande plattformsspel från Japan, med små dinosaurier som kunde blåsa bubblor. Denna ursprungliga titel utvecklades till ett flertal uppföljare och hemdator- samt konsol-portningar, men gav senare också upphov till spin-off-spelet Puzzle Bobble (1994, även känt som Bust-A-Move). Nu, snart 30 år senare, tar vi oss an Puzzle Bobble Everybubble, ett nyligen lanserat tillskott i serien, än så länge Nintendo Switch-exklusiv, som bjuder på några fräscha och spännande idéer.

Att köra fyra spelare lokalt är en riktig höjdpunkt. Foto: Taito

Spelet baseras på en enkel men beroendeframkallande formel: du skjuter färgade bubblor mot en klunga bubblor på skärmens överkant, och när dina skott formar en grupp om tre eller fler bubblor av samma färg försvinner de. En av utmaningarna ligger i den ständiga pressen att prestera; bubblorna fortsätter att komma och antingen tvingar de dig att skynda på, eller så har du en begränsad tid för att rensa allt. Ibland kan det kännas som att balansen mellan avslappning och stress är på en hårsmån.

Det finns femton nivåer att bemästra i varje värld och varje sådan inför nya mekaniker för att hålla spelet varierat. En av nivåerna introducerar till exempel klara bubblor som antar färgen på den bubbla du skjuter mot dem, medan en annan presenterar bubblor som ändrar färg vid bestämda intervaller. Även om dessa nymodigheter ibland kan påverka svårighetsgraden lite för mycket, är det intressant hur enkla justeringar kan förändra sättet du närmar dig spelet.

I versus-läget kan man utmana varandra, antingen en mot en eller parvis. Foto: Taito

Trots nytänk har spelet ändå sina svagheter. Estetiken känns en aning splittrad. Grafiken är funktionell, men långt ifrån anmärkningsvärd. En petitess i sammanhanget är att dinosaurierna nu kastar bubblor med sina händer istället för att skjuta dem ur underliga bubbelkanoner. Även om dessa är mindre anmärkningar, drar det ner helhetsintrycket av spelet.

Samtidigt ska påpekas att samarbetsläget är ett utmärkt tillägg till spelet. Upp till fyra spelare kan samarbeta eller utmana varandra på en Switch. Du kan även spela med andra online. Om du inte har vänner i närheten eller helt enkelt föredrar att spela ensam, kan du låta CPU-styrda spelare hoppa in för riktiga personer, om du vill. Dock blir frågan varför du skulle vilja det. AI-bubbelblåsarna fungerar, men du kan inte planera strategi med dem eller ge dem en spark när de klantar till det. Å andra sidan blir spelet aningen långrandigt att spela ensam, så det kan vara värt att testa med CPU-deltagare också.

Spelet har ett Space Invaders mash-up-läge också. Foto: Taito

Sammanfattningsvis är Puzzle Bobble Everybubble en solid titel i serien och erbjuder mycket underhållning, särskilt om du har vänner att spela med. Om du är ett fan av Puzzle Bobble-serien och vill ha en ny utmaning, eller bara letar efter ett snabbt, roligt och hyggligt prissatt spel att spela med vänner, kommer du definitivt att uppskatta vad Puzzle Bobble Everybubble har att erbjuda. Trots vissa svagheter, inklusive en mindre imponerande grafisk framställning och en tidvis frustrerande svårighetsgrad, står spelets starka mekanik och intressanta samarbetsläge ut. Det är ett underhållande tillskott till genren, och värt att prova för alla som älskar lättsmält men samtidigt högkvalitativ arkadunderhållning.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_22]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.