Hem Hälsa & Skönhet Test: Panasonic Epilator Kit (ES-EY90)
Silver

Test: Panasonic Epilator Kit (ES-EY90)

av senses.se

Vi testade Panansonic Multishape Kit för några månader sedan, ett kit som kanske framför allt vände sig till män, men inte helt och hållet. Vi gillade dess flexibilitet och varierande funktioner. Vi har även tidigare testat Panasonics Epilator ES-EL9A. Det är nu dags att testa årets modell, Panansonic Epilator ES-EY90.

Även detta kit innehåller en flora av accessoarer du kan växla mellan och kittet riktar sig kanske främst till kvinnor, men inte heller denna gång helt och hållet. Flera accessoarer kommer väl till pass även för män så sluta inte läsa bara för att du inte är kvinna.

Vad är en epilator och vad finns i boxen?

För er som känner lite förvirrade av bara namnet kan en epilator enkelt beskrivas som ett gäng motoriserade pincetter, i det här fallet 60 stycken, som snabbt och effektivt rycker ut hårstrån istället för att skära av dem. Som med ett rakblad. Effekten blir att hårstråt tar betydligt längre på sig att växa ut.

Två varianter ingår, en stor vars syfte är större ytor, som ben och armar. Det andra inriktar sig mer mot bikinilinjen eller under armarna och ger mer precision. Vi sidan av detta ingår en fotslip, ett rakhuvud med bikinikam, en skrubborste, alternativt skydd för epilatorn, rengöringsborste samt transportpåse.
En laddning räcker i 30 minuter enligt specifikationen, men vår upplevelse är att den räcker något längre än så. Panansonic Epilator ES-EY90 lever i samma ekosystem som Multishape vilket gör att du kan använda samma laddare samt att systemet är ett wet/dry vilket gör att du kan använda den både i duschen och torrt. Wet/dry-systemet gör att varje accessoar går att montera isär och städa med tvål och vatten. Precis som med Panasonic Multishape. På själva motorn sitter en led-lampa somn lyser upp och samtidigt varnar om du trycker för hårt.

När vi nu gått igenom det övergripande går vi över till upplevelsen och det är nu det blir intressant. Vissa av dessa accessoarer var fullkomligt geniala, även på oväntade områden, och andra övertygade inte fullt ut. Vi börjar med själva epilatorn.

Accessoarerna

Panasonic Epilator ES-EY90 huvud och skydd
Foto: senses.se

Själva epilatorn

Huvudet på den stora epilatorn kan vinkla sig 90 grader för att du ska lyckas komma åt alla ställen på kroppen. Led-lampan kommer kommer här väl till pass och lyser upp så att du ser utan problem. Du får med två olika skydd som du monterar ovanpå som justerar hur nära du kommer huden. Skyddet till vänster i bilden var i effektivitet överlägset det till höger. Du kommer närmare och det går snabbare. I slutändan är dock resultatet godkänt oavsett applicerat epilator-skydd. Ben och armar blir mjuka och lena precis som utlovat.
Den lilla epilatorn är snäppet mer effektiv och här kommer också första användningsområdet som blir genusneutralt. Den är genial för att få bort de där små irriterande hårstråna som växer på näsryggen och som plötsligt konkurrerar med allt annat du försöker titta på. En eller två passager och de är borta. På bikinilinjen blir det oflexibla huvudet perfekt tillsammans med precisionen.

Panasonic Epilator ES-EY90 två epilator-huvuden
Foto: senses.se

Rakhuvudet med bikinikam

Denna accessoar var nog den som vi använde minst mest för att användningsområdets behov inte helt och hållet fanns. Givetvis testade vi den och den levererade utan anmärkning men om vi fick välja bort någon del i kittet hade det blivit denna.

Fotslipen

Den första tanken med fotslipen var huruvida den, till skillnad från många andra motoriserade fotslipar, var kopplad mot en tillräckligt kraftfull motor för att inte ideligen stanna. Till vår glädje märkte vi att Panansonic Epilator ES-EY90 -A snurrade på nästan obehindrat. Tryckte vi tillräckligt hårt, även efter att led-lampan varnat oss, så stannade den till slut. Men vid det laget började det närmast blir smärtsamt. Vad som sticker ut med denna fotslip är att den är relativt liten. Det gav i gengäld utmärkt precision och även här kom led-lampan väl till pass. Fotslipen är givetvis också den andra genusneutrala verktyget i påsen.

Panasonic Epilator ES-EY90 borste
Foto: senses.se

Skrubborsten

Tanken men borsten är att effektivt men mjukt borsta bort döda hudceller i ansiktet, och andra delar av kroppen, med fördel i samband med en dusch. Och denna accessoar är gudasänd. Det var med fullkomlig njutning som denna fick polera runt ögon, kinder, panna och näsa. Kör man denna med en passade tvål blir resultatet inget annat än perfekt.

Och för er män som fortfarande hänger med så här långt har denna borste ytterligare en funktion, nämligen för att vårda ert skägg, förutsatt att det inte är allt för långt. Vi lät en manlig skribent testa just denna funktion och fick till svar att han gärna hade köpt endast borsten för just denna funktion. Eftersom vintrarna i vårt avlånga land lätt kan få huden under skägget att bli torrt och orsaka en slags tillfällig mjäll kan detta vara en lösning eftersom den borstar bort alla döda hudceller. Således blir skrubborsten lite oväntat den tredje genusneutrala accessoaren.

Panasonic Epilator ES-EY90 epilator
Foto: senses.se

Kontentan Panasonic Epilator Kit (ES-EY90)

Den stora behålllningen med Panasonics multi-lösningar är givetvis att du endast behöver ta med dig en maskin, som dessutom är vattentät och enkelt kan rengöras med tvål och vatten. Råkar du dessutom också ha Multishape behöver du bara ta med en laddare. En liten detalj som vi noterade var att du inte kan använda epilatorn samtidigt som den laddar. Initialt kändes detta lite irriterande, men ganska snabbt gick det upp för oss varför det trots allt är en bra idé. Det är nämligen en riktigt dålig idé att leda in en sladd i duschen som är kopplad till en kontakt i väggen… Och har man någon gång av misstag satt hudkräm på tandborsten (det kan hända den bäste) för att man tänkt på annat, ja då känns det skönt med inbyggda spärrar.

Vår största kritik är att Panasonic inte riktigt lyckats med det som var en avgjord fördel hos Multishape, nämligen möjligheten att köpa en del i taget och bygga upp ditt kit efter eget behov. Det finns ett gäng alternativ när det gäller uppsättning men det är bara fotslipen, precisions-epilatorn och rakhuvudet med bikinikam som säljs separat. Och i alla de kit som borsten ingår i är dessa redan inkluderade. Vidare hade vi gärna sett lite högre batteriförmåga och kortare laddningstid för är du mitt uppe i finputsningen är det rätt trist att behöva vänta.

Känns Panasonic Epilator Kit (ES-EY90) prisvärd då? Det gör den, trots irritationen med den begränsade valfriheten, även om priset ligger några hundralappar ovanför konkurrenter med liknande kit. Du får som tidigare uttryckt en flora med smarta, i vissa fall genusneutrala, accessoarer som gör epilatorn heltäckande i sin arena.

Panasonic skickade testprodukt för denna recension. Utskickare av material har inget redaktionellt inflytande på våra tester.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_22]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.