Hem Dryck Stockholms bästa restaurang 2014: plats 4 – Oaxen Slip
Oaxen vildand Guld

Stockholms bästa restaurang 2014: plats 4 – Oaxen Slip

av senses.se

Vi letar oss fram till Oaxen som ligger lite avsides på Djurgården (Beckholmsvägen 21). Läget känns idealiskt för sommartid då man kan sitta på uteserveringen och avnjuta utsikten över vattnet och Gröna Lund. Inne i restaurangen är det öppna ytor och högt i tak. Borden är i rostbrunt skinn och över våra huvuden hänger fritidsbåtar och roddbåtar. Den marina känslan infinner sig direkt.

Oaxen Slip. Foto: senses.se

Menyn bjuder på flera intressanta alternativ, man kan antingen välja att äta från de högt prissatta fasta menyerna på 6-10 rätter (Oaxen Krog) eller äta mindre menyer i den mer relaxade delen av restaurangen som kallas för Oaxen Slip. Här tolkar köket nordisk bistromat och rätterna ser minst sagt spännande ut.

Efter rekommendation från vår servitör bestämmer vi oss för att prova Vildand från Ornö (som på allvar varnar för att den kan innehålla hagel), grillat bröst & ragu på låret med pumpa & ingefärssyltade trattkantareller (215 kr) samt ungsgrillad röding från Piteå (170 kr). Som tillbehör väljer vi grillad broccoli med lökvinaigrette & rostad, riven Duraost (50 kr), pumpastomp med inlagd pumpa & rostad vitlök, jordärtskocksgratäng med västerbottenost (60 kr) och rökt majonäs (25 kr). När vi är på väg att beställa fler tillbehör så stoppar servitören oss och säger att vi kommer bli mätta av det vi redan beställt.

Vildand från Ornö. Foto: senses.se

Servitören pushar för ett lagrat, rött vin från 2001, Bressan No 3 (sk moget vin) en fransk blandning av schioppettino, cabernet sauvignon och pinot noir. Smakar lite som ett tunt portvin med tydlig smak av fat. Inget vin man dricker för att umgås till men visar sig passa utmärkt till Vildanden från Ornö som är perfekt tillagad och smakrik.

Till rödingen från Piteå föreslås ett vitt Riesling med namnet C.A.I, friskt och fräscht. Fisken har en fin konsistens och är smörig och ren i smaken. När det gäller tillbehören så var vi mest förstjusta i pumpan och den grillade broccolin. Jordärtskockan med västerbottenost kändes lite underlagad och smakade lite som rå potatis.

Oaxen fisk

Ungsgrillad röding från Piteå. Foto: senses.se

Oaxen har en skön atmosfär med behaglig ljudnivå och mysig halvbelysning. Den trevliga och kunniga personalen lyfter känslan ytterligare och vi känner efter denna härliga måltid att vi gärna kommer tillbaka.

Oaxen Vin

Foto: senses.se

Missat någon del i vår serie Bästa Restauranger i Stockholm 2014? Se listan här!

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.