Vi öppnar dörren och omfamnas av gemytlighet, höga valv, täta marmorbord och halvbelysning. Följer man den långa bardisken kommer man snart till ett öppet kök där man kan se kockarna tillaga maten ”live”. Det är en blandning av konst på väggarna och restaurangen är fullsatt. Det är uppenbart att detta är ett populärt ställe.

nytorgetmiljö

Foto: Nytorget 6

Vi blir visade till ett bord vid fönstret och det blir svårt att välja från den välkomponerade och spännande menyn som har en uppsjö av små serveringar, kalla och varma förrätter, huvudrätter, rotisserie och efterrätter. Till slut faller våra val på krämig pasta bucatini med konfiterad kanin, syrlig kronärtskocka, broccoli och bakade tomater och omelett med rökt lax, spenat, getost och pommes frites. Medan vi väntar så beställer vi in varmrökt renhjärta med rårörda svartvinbär och pepparrot samt friterad fetaost med citron och myntayoghurt från menyns ”Små serveringar”. Dessa kommer strax in på små fat och gör verkligen skäl för sitt namn. En i sällskapet tyckte att varmrökt renhjärta lät mer exotiskt än vad det smakade.

Renhjärta

Varmrökt renhjärta med rårörda svartvinbär

Vår trevliga servitris rekommenderar oss två spanska vin, Chaya – kryddigt rödvin med smak av nejlika som vi upptäcker passar utmärkt till kaninen och Laya, ett vitt vin, torrt och syrligt till omeletten.

Vi lägger märke till att servitriserna är klädda i en ljusblå, enklare klänning istället för de svartvita, traditionella kläder man annars brukar se. Detta förhöjer känslan av att det här är en restaurang som går sin egen väg.

Nytorget 6 (som logiskt nog ligger vid Nytorget 6) vision om att skapa en varm kvarterskrog med skön lantkänsla känns något blygsam i beskrivningen eftersom atmosfären, menyn och smakupplevelsen är större och mer exklusiv än vad en kvarterskrog normalt brukar vara. Vi upplever att de har lyckats med den svåra konsten att kombinera det folkliga och gemytliga med kvalité och exklusivitet till ett mycket attraktivt pris. Här finns alla slags människor och alla verkar trivas. Så även vi.

Kanin

Krämig pasta bucatini med konfiterad kanin

Konceptet är enkelt och väldigt lyckat – bra mat som smakar mer än det kostar. Alla huvudrätter ligger under 200 kr och menyn är extremt rik på alternativ för alla smaker.

Måltiderna är generöst tilltagna, vällagade och mättande. Smakerna på lax- och omelett tallriken passade fint ihop men gav ingen aha-upplevelse. Man fick vad man förväntade sig, vare sig mer eller mindre. Annat var det med den konfiterade kaninen som smakade sagolikt, särskilt tillsammans med vinet.

omelett

Omelett med rökt lax, spenat, getost och pommes frites

Vi lämnar restaurangen, mätta och belåtna och tar med oss den trevliga upplevelsen av fin service, skön atmosfär och god, vällagad mat. Nytorget 6 är ett ställe dit även dom med tunna plånböcker  kan komma och uppleva god mat och vardagslyx.