Hem MobilAndroid Recension: Niffelheim (iOS)

Recension: Niffelheim (iOS)

av Henric Brandt

Niffelheim (egentligen Nifelheim, eller Nivelheim) är namnet på ett isrike i norr, enligt nordisk mytologi och metaforiskt används det också som namnet på det underjordiska dödsriket. Dagens betraktelse såg dagens ljus första gången redan 2016, men släpps nu till iOS så att du kan spela det på din iPhone, iPad eller varför inte Apple TV?

Pressbild: Ellada Games - Niffelheim - copyright 2021 - Outside creepy looking place.
Pressbild: Ellada Games

Karaktären vi styr kan endast gå till vänster eller höger och därutöver har du ett antal olika val. Du kan slåss, hugga ned träd, samla örter och dylikt samt skapa saker. Det finns dörrar och ingångar överallt som du kan gå in i. Niffelheim är ett stort spel med massor av platser att besöka. Uppgraderings-möjligheterna känns näst intill oändliga. Grafiken är fin, med med många detaljer såsom väder och vind, som skapar djup och känsla. Fienderna du möter är däremot dummare än sten och det gäller att slåss tills du eller de dör. Problemet är att det finns ingen som helst skicklighet involverat, utan det hela bygger endast på om du är tillräckligt stark, har tillräckligt bra skydd och har ett tillräckligt bra vapen för att klara av fienden. När du dör så sänks din totala antal kroppspoäng (tills du har byggt upp dem igen) och du får även nöjet att gå och hämta din kropp, i bästa roguelike-anda. För att bli bättre och starkare måste du samla på dig hur mycket saker som helst, då du behöver massor av olika byggstenar för att kunna skapa tillräckligt bra utrustning och klara utmaningarna du ställs inför.

Pressbild: Ellada Games - Niffelheim - copyright 2021 - Outside Bear Dungeon.
Pressbild: Ellada Games

Problemet blir att underhållning som Niffelheim representerar det jag verkligen inte gillar med många spel: när det hela blir ett jobb, istället för avkoppling. Du ska leta reda på varenda liten träflisa för att kunna komma vidare och ge dig på dina fiender. Hade det åtminstone funnits en fungerande stridsdel – där din skicklighet avgör – så hade det varit mer spännande. Nu är det bara hålla in en knapp tills att det är över.

Pressbild: Ellada Games - Niffelheim - copyright 2021 - Fighting dragon.
Pressbild: Ellada Games

Så till en början dör du om och om igen och varje gång blir du svagare, så du dör ännu snabbare. Istället för att strida så får du spela packåsne-simulator. Sakerna du samlar på dig kan du antingen sätta ihop till andra saker eller bygga rustningar och vapen av. Du kan även bygga ditt slott och inreda det.

Pressbild: Ellada Games - Niffelheim - copyright 2021 - Outside Castle.
Pressbild: Ellada Games

Sammanfattningsvis så diggade jag inte Niffelheim, mest kanske för att den här sortens spel inte är min kopp te. Jag vill ha ett spel där min skicklighet spelar in i resultatet. Inte att jag micro-manage:ar en hoarder med extremt stor ryggsäck. Men eftersom grafiken är snygg, ambitionen hög och – för dig som gillar såna här spel – så blir det ett schysst lir för en liten peng till din iOS-pryl.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_22]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.