Hem Dryck Stockholms bästa restaurang 2014: Vinnare – plats 1 – Miss Voon
miss voon garden rolls Guld

Stockholms bästa restaurang 2014: Vinnare – plats 1 – Miss Voon

av senses.se
Köksmästarna på Miss Voon håller stolt upp senses.se:s utmärkelse för Stockholms Bästa Restaurang 2014

Köksmästarna på Miss Voon håller stolta upp senses.se:s utmärkelse för Stockholms Bästa Restaurang 2014. Foto: senses.se

Vi stiger in i Miss Voons mörka och extremt mysiga restauranglokal på Sturegatan 22 i anslutning till Elite Eden Park Hotel (med egen ingång). Det är luftigt och stilfullt inrett med jordnära färger och snyggt möblemang som gör att man kan sitta både avskilt och nära varandra efter behag. Trevlig musik strömmar ut från välplacerade högtalare i rummet och tillsammans med den dämpade belysningen från små spottar som sitter i det rödmålade taket inges känslan av ett väl genomtänkt koncept.

Lokalen är halvfylld och ljudnivån behaglig när vi anländer, runt halv åtta. Vi visas till ett bord längre in i rummet och tilldelas strax exotiska menyer komponerade av Melker, Danyel och Miss Voons egen köksmästare Jonas Svensson. Rätterna har en europeisk bas men är inspirerade av det asiatiska köket. Där finns 15 middagsrätter och 5 desserter att välja på. Vill man hellre ha vegetariskt så kan man be om en speciell vegetarisk meny. Priserna på middagsrätterna varierar mellan 135 och 205 kr. Och eftersom de är relativt små så rekommenderas man att ta några stycken och kanske dela på dem. Vi kikar även på sashimi-menyn bestående av 16 olika fiskbitar (styckpris ca 20kr) utifrån dagens fångst samt nästan lika många såser.

Sashimi

Sashimi-tallrik. Foto: senses.se

Medan vi ögnar igenom menyn så beställer vi in två glas Loimer, ett halvtorrt vitt Riesling från Österrike som vår servitör, en trevlig och kunnig man med kockambitioner, föreslår.

Vårt val av förrätt landar på en halv tallrik sashimi bestående av 8 bitar rå fisk utifrån kockens egna val. Men istället för en halv tallrik så blir vi serverade en hel, dvs 21 bitar. Kocken hade missförstått och därför blir vi nu bjudna på hela tallriken. Detta visar sig vara en trevlig överraskning – för även om delar av sällskapet inte är speciellt förtjusta i rå fisk – så måste vi erkänna att denna delikatess tillsammans med de 4 utsökta såserna: fisksås med korriander och lime, chillimajonäs, ponzu och kimchimajonäs hade gav en sagolik touch i munnen. Fiskbitarna var oerhört möra och gifte sig fantastiskt med såserna.

Till huvudrätt valde vi tonfisk med thaisallad, papaya och koriander samt en vegetarisk rätt med garden rolls bestående av bl a ingefära, cosmosallad och chillimajonnäs. Presentationen var snygg med små bitar, prydligt upplagda på ett fat och smaken var fräsch och tillfredställande.

Garden rolls

Vegetariska garden rolls. Foto: senses.se

Vi beställde också in oxsvans-dumplings och oxcarpaccio, där vi upplevde att oxsvans-dumplingen var något för salt men att köttet var perfekt kokt och väldigt mört. Oxcarpaccion var tjusigt upplagd och tillsammans med kimchi-krämen så exploderade smakerna av syra och sälta i munnen. Känslan var nästan att det blev lite ”too much”.

oxcarpaccio

Oxcarpaccio. Foto: senses.se

Trots de för ögat relativt små portionerna så infann sig mättnadskänslan ganska snabbt och det fanns inte utrymme för efterrätt även om de fem söta efterrättsalternativen såg lockande ut med bl a mochi glass, spice creme brulé och glass sorbet.

Medan vi smälte maten såg vi ut över lokalen där välklädda gäster satt, åt och samtalade. Vi tittade på servitörerna som alla kändes väldigt service-minded och inlyssnande. Väggarna täcktes av svartvita foton av tidigare gäster som alla verkade belåtna. Blicken svepte vidare till shashimi-baren längst ned i restaurangen där man kan få se kocken jobba live med att tillaga den färska, råa fisken som ligger snyggt upplagd på is. Allt kändes väldigt genuint, personligt och spännande. En DJ har nu ersatt den inspelade musiken och sätter sin prägel i rummet med lounge musik som ramar in och ger ytterligare en dimension. Volymen höjs sakteligen och det är en bra idé att inte äta alltför sent, utan att förflytta sig till baren när nattklubbkänslan ökar.

Det är med samma belåtenhet som avspeglar sig i fotona på väggen som vi lämnar restaurangen. Miss Voon är inte bara en måltid i världsklass, det är en unik, kulinarisk helhets-upplevelse.

Missat någon del i vår serie Bästa Restauranger i Stockholm 2014? Se listan här!

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_20]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.