Hem Dryck Stockholms bästa restaurang 2014: plats 2 – Lilla Ego
lilla ego mat Guld

Stockholms bästa restaurang 2014: plats 2 – Lilla Ego

av senses.se
Daniel Räms, ena halvan av kock-duon som är Lilla Ego

Daniel Räms, ena halvan av kock-duon som är Lilla Ego. Foto: senses.se

Efter att ha hört fantastiska saker om Lilla Ego (Västmannagatan 69) som drivs av de två prisvinnande mästerkockarna Tom Sjöstedt och Daniel Räms, så beslutade vi oss för att göra ett besök. Restaurangen ligger off Odenplan och från gatan sett känns den lite anonym. Eftersom online-bokningen ständigt verkar fullbokad, så rekommenderas vi dyka upp en torsdagskväll på drop-in. Och trots att det är vardag och klockan är åtta så är restaurangen fullsatt. Vi får veta att det tar 45 min innan vi kan få ett bord och blir visade till en smal korridor, mysigt inredd med stearinljus och där två pallar välkomnar oss. Vi sätter oss ned och beställer in husets calvados grogg med äppelcider (95 kr). Här kan man också spela fem-i-rad i väntan på ett bord.

Blicken vandrar och vi lägger märke till de röd-murade väggarna i tegel, den extremt nedslitna toalettdörren, de utrivna topp-recensionerna som sitter snett fasttejpade längs väggarna. Hela stället andas enkelhet men känns samtidigt väldigt hipp. Det är okonstlat men exklusivt på samma gång. Menyerna som är säsongsbetonade och personliga men slarvigt skrivna i tusch på stora A2 blad och uppsatta över disken har en ”glimten-i-ögat-humor” som ger oss flera skratt. Det är uppenbart att detta charmiga, nedtonade ställe inte har ett stort ego och därigenom gör skäl för sitt namn.

Vi blir efter ungefär en halvtimme placerade vid disken och får på så sätt perfekt insyn i det öppna köket där vi kan se och följa de tre kockarnas fantastiska arbeten. Det är häftigt att se hur de jobbar och det är lätt att associera till en konstnär som målar en tavla när vi ser hur omsorgsfullt de placerar ut varje liten bearbetad munsbit på tallrikarna.

hangmorad-biff

Persiljerot med välhängd biff och krasse. Foto: senses.se

Vi beställer in huvudrätterna piggvar och emulsion med smak från havet, som är det dyraste på menyn (325 kr) och persiljerot med välhängd biff och krasse (295 kr) som servitrisen rekommenderar oss att prova. Till fisken dricker vi ett vitt Riesling från Österrike med namnet Little Buteo 125/glas, smakar lite anonymt och kolsyrat, och ett rött Bordeaux, Petit Barriot, 120kr/glas till köttet. Lite tunt och personlighetslöst för att drickas vid umgänge men perfekt till maten.

Under tiden vi väntar på maten så serveras vi nybakat bröd med rivet smör blandat med krossade solrosfrön. Riktigt gott!

Efter ungefär en halvtimme så kommer en av stjärnkockarna, Tom Sjöstedt, själv ut, serverar och presenterar rätterna för oss. Och för ett ögonblick känns det nästan synd att förstöra de vackra kreationerna. Den första tuggan är himmelsk. Piggvaren och något som smakar som blomkålspuré fullständigt smälter i munnen. Smaken är mjuk, rund och nästan sensuell tills man kommer till de syrade, inlagda gurkorna som sticker till och bryter av på ett fyndigt sätt. Allting på tallriken känns noga genomtänkt och omsorgsfullt utfört. Även den välhängda biffen är en sensation och vi konstaterar att man verkligen lyckats med uppgiften att kombinera sött, surt och salt på ett enastående sätt.

Piggvar

Piggvar och emulsion med smak från havet. Foto: senses.se

Man låter grönsakerna få spela en huvudroll på tallriken och rostar, syrar, röker och grillar dem på olika sätt som imponerar och ger färg. Samtidigt så känns det lite snålt att man endast får tre-fyra små bitar (knappt 100g?) av den hängmörade biffen och att denna ”kötträtt” i huvudsak består av grönsaker.

Vi njuter dock av varje tugga och det är lätt att förälska sig i Lilla Ego. Den blygsamma inredningen, den trivsamma atmosfären och den extremt trevliga personalen gör att man vill komma tillbaka, för även om man önskar få mer kött på tallriken så är de tuggor man väl får en upplevelse som ger ett lyckorus som alla borde prova.

Missat någon del i vår serie Bästa Restauranger i Stockholm 2014? Se listan här!

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_20]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.