Hem SpelMac Recension: LEGO Star Wars – The Skywalker Saga
Guld

Recension: LEGO Star Wars – The Skywalker Saga

av Henric Brandt

Två saker har följt mig genom livet: det ena är Star Wars och det andra är LEGO. Så kombinationen dem emellan är inget annat än ren och skär lycka för mig. Det finns verkligen en uppsjö LEGO Star Wars-spel och det första släpptes redan 2005. Två år senare fick Lego Star Wars: The Complete Saga premiär och det är versionen som jag nog har spelat allra mest. I det spelet tar du dig igenom de första sex filmerna och börjar med Episode I samt avslutar med Episode VI. 2016 släpptes det femte Lego Star Wars-spelet som är baserat på Episode VII – The Force Awakens, men där du även får du även spela lite av Episode VI – The Return of the Jedi för att få bakgrundshistorien förklarad för dig.

Foto: © Warner Bros Games - Lego Star Wars - The Skywalker Saga - Battle of Endor
Foto: Warner Bros Games

I och med att sagan om familjen Skywalker avslutades med filmen Episode IX – The Rise of Skywalker så var det ju bara en tidsfråga innan ett nytt Lego-spel baserat på Star Wars skulle få premiär och nu är det här: Lego Star Wars – The Skywalker Saga.

Foto: © Warner Bros Games - Lego Star Wars - Boba Fett
Foto: Warner Bros Games

Direkt när jag startar spelet så känner jag att det är annorlunda mot de andra Lego Star Wars-spelen. Det bland annat så fasligt mycket snyggare! Ljuseffekterna och animationerna är väldigt nära Lego-filmerna och även om mumlandet har bytts ut mot vanlig dialog i tidigare spel så är rösterna extremt välgjorda denna gång. Jag körde det på Xbox One men vi får säkert anledning att återkomma med intryck från Xbox Series X och PS5. Det är en hel del originalskådespelare med som till exempel Anthony Daniels som C3P0 och röstskådespelarna som imiterar de andra karaktärerna är ytterst nära originalrösterna. Jag var tvungen att kolla upp vem det var som gjorde Han Solos röst för jag kunde inte höra skillnad på den och originalet!

LEGO-figurerna i spelet har fått massor av nya detaljer och det som framförallt sticker ut är att de är smutsiga och ser använda ut. Varje karaktär har sina speciella förmågor och/eller vapen. Stridssystemet är mer utvecklat och det som förut var bara ett monotont knapptryckande är nu mera mångsidigt; fienden kan blockera dina slag och därmed måste du också variera och kombinera dina attacker. Det gamla systemet med tre hjärtan är utbytt mot en traditionell mätare som visar hur mycket mer stryk du tål. Lego Star Wars – The Skywalker Saga känns även något vuxnare än de tidigare spelen, framför allt i striderna som är mer intensiva och det står mer på spel än tidigare. Även pussel-delarna är mer avancerade och klurigare på sina ställen.

Foto: © Warner Bros Games - Lego Star Wars - Darth Maul
Foto: Warner Bros Games

Sen är det mycket som känns igen från de tidigare LEGO-spelen och det är den klassiska spelmekaniken i att samla Lego-bitar, slå sönder saker och bygga andra, nya saker. Lego Star Wars – The Skywalker Saga är helt vansinnigt stort. När spelet börjar så är alla episoder låsta utom Episode IV – A New Hope och därmed får du börja med original-trilogin vilket jag tycker är ett enormt plus! När jag hade spelat i ett antal timmar så var jag framme vid dödsstjärnan och skulle rädda prinsessan – och då hade jag spelat knappt tio procent av första filmen..!

Banorna och upplägget är helt annorlunda mot de tidigare spelen, så det känns verkligen inte som om spelskaparna bara har återanvänt de gamla banorna. Sen har de även lagt in sköna detaljer och glimtar från de andra Star Wars-filmerna som har haft premiär de senaste åren, som fanns kan uppskatta nickningarna till.

Foto: © Warner Bros Games - Lego Star Wars - Leia against stormtroopers
Foto: Warner Bros Games

Det enda lilla smolket i bägaren med Lego Star Wars – The Skywalker Saga är att ibland låser sig under korta cutscenes och kameran fastnar där ingenting syns. Framför allt skedde detta i Cantinan, i den klassiska scenen där Luke hamnar i bråk med en gäst. Där fastnar kameran på en helt tom yta och jag hör striden ske bakom kameran. Troligen är detta buggar som kommer åtgärdas med en patch, men det är ändå irriterande. Sen kunde jag ibland uppleva att det var svårt att hamna i exakt position så att jag kunde bygga saker av Lego-bitarna som hoppar runt på marken.

Sammanfattningsvis så är Lego Star Wars – The Skywalker Saga ändå ytterst nära perfektion och ett betyg annat än ett måste går inte att dela ut. Lego Star Wars har varit inkörsporten för många personer att älska både Lego och Star Wars och det här spelet är även så speltekniskt avancerat att även vuxna spelare får sig en rolig utmaning. Lego Star Wars – The Skywalker Saga är även proppfullt med humor och en hel del ironi och med den nya, förbättrade grafiken så fungerar även spelet som en väldigt lång Lego-version av alla tre trilogierna.

Warner Bros Games skickade ut recensionskod för detta spel. Tillhandahållare av material har inget redaktionellt inflytande på våra tester.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_22]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.