Hem Film & TV Krigsfilmer man minns
krigsfilm

Krigsfilmer man minns

av senses.se

Saving Private Ryan

Om du inte sett Steven Spielbergs klassiker Saving Private Ryan (på svenska Rädda Menige Ryan) så rekommenderar vi att du omedelbart slår dig ner i soffan, gärna med en öl och påse chips i handen, och följer med på en nervkittlande resa till den 6:e juni 1944.

Filmen handlar om Dagen D då de amerikanska trupperna landsteg Omaha Beach i Normandie för att besegra tyskarna och få ett slut på andra världskriget. Landstigningen var redan i förväg ett självmordsuppdrag då de tyska trupperna var beredda på amerikanernas ankomst.

Efter landstigningen har Kapten Miller, som spelas av Tom Hanks, förlorat stora delar av sina trupper. Med en tapper skara amerikanska soldater får Miller i uppdrag att rädda meningen Ryan (Matt Damon), vilket innebär att man måste ta sig förbi tyskarnas linjer. Bakgrunden till uppdraget att Ryans tre bröder har dött i kriget och de amerikanska officerarna därför vill skicka hem honom till USA igen.

Saving Private Ryan hade premiär i USA den 24 juli 1998 och Sverigepremiär drygt tre månader senare. Trots att filmen är närmare 20 år gammal anses den fortfarande vara en av världens mest välgjorda krigsrullar.

Filmen fick Oscar för bästa regi, bästa klippning, bästa foto, bästa ljud och bästa ljudredigering. Dessutom var den även nominerad för bland annat bästa film, bästa manliga huvudroll och bästa originalmanus.

The Platoon

De tre nästkommande filmerna på listan handlar alla om Vietnamkriget. Platoon (på svenska Plutonen), som kom ut 1986, drygt 10 år efter att kriget tagit slut, är kanske den mest kritikerrosade av dem alla.

Filmen, som både är både skriven och regisserad av den amerikanske regissören Oliver Stone, hade USA-premiär den 19:e december 1986 och har sedan dess dragit in närmare 140 miljoner dollar. Då ska man komma ihåg att budgeten för filmen endast var 6 miljoner dollar.

En intressant kuriosa är att filmen hade så pass stor genomslagskraft att den även spred sig till TV-spelsvärlden. Samma år som premiären släppte Nintendo ett spel baserat på filmen.

Huvudrollen spelas av ingen mindre än Charlie Sheen, som vid premiären faktiskt var en relativt okänd skådespelare. Många menar att Plutonen blev Sheens riktiga genomslag som senare ledde till en av huvudroller i storfilmer som Wall Street, som släpptes redan året efter och också regisserades av Oliver Stone.

Plutonen handlar om collegestudenten Chris Taylor (spelad av Charlie Sheen) som bestämmer sig för att avbryta sina studier för att strida som soldat i Vietnam. Anledningen är att han vill gå i sin pappas och farfars fotspår och göra en insats för den amerikanska armén. Under filmen får vi följa Chris kamp för överlevnad i de tuffa klimaten i den vietnamesiska djungeln.

Filmen fick hela fyra statyetter på Oscarsgalan 1987 för bästa film, bästa regi, bästa klipping och bästa ljud.

The Deer Hunter

En annan klassisk vietnamfilm som kom ut bara tre år efter Saigons fall den 30 april 1975 är The Deer Hunter. Filmen, som är inspirerad av Erich Maria-romanen Kamrater, handlar om hur tre amerikanska kompisar från en liten stad i Pennsylvania påverkas av tjänstgöringen i Vietnamkriget. Filmen har en intressant vinkel då den inte enbart speglar kriget i sig, utan även livet för de hemkomna soldaterna efteråt.

Huvudrollsinnehavaren Robert De Niro blev nominerad för bästa manliga huvudroll för sin insats i filmen, medan Christopher Walken fick en Oscarstatyett för bästa manliga biroll.

Apocalypse Now

En lista över historiens mest klassiska krigsfilmer är aldrig fulländad utan Vietnamrullen Apocalypse Now.

Filmen släpptes fyra år efter The Deer Hunters succé och blev om möjligt än mer kritikerrosad. Regissör till filmen är Francis Ford Coppola (som bland annat även regisserat Gudfadern-filmerna). I filmens huvudroll ser vi Charlie Sheens pappa, Martin Sheen, som spelar en amerikansk kapten med grova alkoholproblem. Willard, som Sheens rollkaraktär heter, får i uppdrag att ta sig till Kambodjas djupaste djungler för att döda den före detta officeren Kurtz (som spelas av Marlon Brando). För att kunna utföra uppdraget måste Willard, tillsammans med fyra unga soldater, med båt ta sig upp för Nung-floden där fienden väntar.

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.