Hem Dryck Kombucha – Livets mäktiga elixir?

Kombucha – Livets mäktiga elixir?

av senses.se

I USA har det blivit väldigt populärt med drycken Kombucha. Så populärt att du numera finner den i de flesta matvarubutiker och fik i hälso-mani-staden LA. Så vad är då Kombucha?

Förenklat kan man säga att det är ett fermenterat (jäst) och kolsyrat is-te. Ursprunget är asiatisk och kan gå så långt tillbaka som 200 f kr. Drycken har en ättik-bas, vilket kan göra att man vid första slurk blir smått chockad av dess bett och syrlighet, men med en uppsjö av smaker – bland annat bär och mango, så är det faktiskt ganska häftigt och till och med gott, när man väl vant munnen vid några slurkar.

kombucha

En lite cool och lite läskig grej med Kombucha är att det finns levande organismer i det. Yes, du läste rätt. Av jäsningen så bildas goda bakteriekulturer och små rester som du kan se i drycken. Detta är bland annat detoxifierande (utrensande) och bra för din mage, enligt tillverkarna som antyder att dryken dessutom innehåller antioxidanter och enzymer.

Det är en annorlunda upplevelse att dricka första munnen. Vissa kallar det smaksatt ättika (vilket det ungefär är), andra blir hookade på kombon syrlighet, med lätt kolsyra och fruktsmak.

I USA kostar en Kombucha runt 4 dollar (ca 28 kr) så det är en ”finare hälsodryck”, helt klart. I Sverige har drycken nu också lanserats och du finner den framförallt i de tre storstäderna, men huvudkoncentration i Stockholm, där den finns bl a på ICA Ringen (Götgatan).

Prova, och tala om vad du tycker!

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.