Hem LjudHörlurar Test: Antlion Kimura Duo

Test: Antlion Kimura Duo

av senses.se

Antlion är ett företag som tidigare skapat kvalitetsmikrofonen ModMic som kunde fästas på dina befintliga hörlurar för att försöka lösa det gamla dilemmat att kräsna gamers fick välja mellan hörlurar med bra ljud (utan mikrofon) eller dåligt ljud i dyra gaming-headset. Nu försöker de återigen komma med en kreativ lösning på ett liknande problem. Trenden med att allt fler gamers går över till att använda In Ear Monitors (IEM) istället för traditionella hörlurar har även här påvisat en lucka i befintligt produktsortiment, då de flesta modeller kommer utan mikrofon. Denna gång är Antlions lösning att lansera Kimura-serien med inkluderad mikrofon där vi idag ska testa premiummodellen Kimura Duo.

Foto: senses.se

Det finns hyllmeter att läsa om skillnaden mellan IEM och mer traditionella in-ear hörlurar, men för enkelhetens skull kan vi säga att IEM generellt placeras lite djupare in i hörselgången och från början riktade sig till kunder som ställde högre krav, såsom exempelvis musikproducenter. Denna målgrupp hade inte behov av IEM där en mikrofonlösning kom inkluderad, det behovet uppstod först på riktigt när gamers började byta ut sina headset mot IEM.

Vad är Kimura Duo?

Antlion Kimura Duo är en IEM med två olika typer av högtalarelement där den ena sköter de lägre frekvenserna medan den andra kan fokusera på diskanten. De levereras med en två meter lång MMCX-sladd där mikrofonen är fäst på högerörats bygel. Sladdens andra ände utgörs av separata 3,5-millimeterskontakter för både mikrofon och hörlur och kommer med en adapter för de datorer som bara har en kombinerad in-/utgång. Då både sladden och lurarna har en standardiserad och löstagbar kontakt är det möjligt att både använda mikrofonlösningen med andra IEM eller använda Kimura Duo med en annan kabel för att slippa mikrofonen och de konfunderande blickarna man får om man bara vill använda dem för musik under sin jobbpendling. I förpackningen följer det också med ett etui av knappt acceptabel kvalité, som inte lever upp till den i övrigt höga kvalitetskänslan. Det medföljer också tre olika storlekar på silikonpluppar samt en plupp av minnesskum, vilket borde tillfredsställa de flesta av öron.

Foto: senses.se

Ljudupplevelsen in-game

Hur är då ljudupplevelsen när man spelar spel? Ljudbilden är som förväntat inte lika bred som om du skulle använda ett par traditionella öppna hörlurar; men jämför man med andra IEM, såsom de populära ZSN Pro X, är de förvånansvärt breda. Ljudisoleringen i Kimura Duo är fenomenal, nästan för bra då vi helt missade att mistluren som är vår babymonitor förtvivlat med högljudda tjut försökte berätta att batteriet var slut – trots att den stod på skrivbordet precis bredvid oss! En liten nackdel som vi dock upplevde var att det nästan blev ett vakuum i öronen vilket blev lite obehagligt efter en timmes användning och som dessutom nästan var smärtsamt om man ryckte ut hörlurarna ur öronen alldeles för hastigt. I många spel som vi testade var det lätt att höra varifrån ett ljud kom och upplevelsen är naturlig nog att man snabbt glömmer bort att man bara har på sig ett par hörlurar. Att ha ett separat högtalarelement som kan fokusera på diskanten visar sig som utlovat vara en fördel för gaming då motspelarnas fotsteg blev lättare att urskilja. Det ska dock tilläggas att ovan gäller för PC-spel.

När vi kopplade in Kimura Duo i kontrollen på Xbox Series S var det som att man bytt ut lurarna mot ett mycket billigare par, då ljudupplevelsen blev märkbart sämre. Det är svårt att sätta fingret på exakt vad som förändrades men de kändes mycket mer stängda och nästintill burkiga. Lite bättre blev det om man vred upp volymen, men då blev det nästan smärtsamt istället. Där uppdagade sig en annan svaghet hos headsetet; bristen på ett fysiskt reglage för volymkontroll. På PC är det inte ett stort problem för det kan man exempelvis lösa genom några klick med musen. Det är dock omöjligt att snabbt ändra volymen för headsetet in-game på ett Xbox.

Ljudupplevelsen generellt

Oavsett vilken musik eller spel som spelas är vi mycket nöjda med hur det låter, men särskilt måste vi säga att vi uppskattar hur basen upplevs. Den lyckas vara kraftig och närvarande och samtidigt riktigt rapp; snabba bastrummor smälter till exempel sällan ihop. I våra öron är basen inte för kraftig men det är nog en smaksak då vi inte skulle kalla dessa för neutrala. Diskanten är även den närvarande och behaglig. Det märks dock här att lurarna är specifikt riktade mot gamers då den kraftiga basen och tydliga diskanten lämpar sig ypperligt för kraftiga explosioner, skarp eldgivning och smygande fotsteg.

Hur bra är mikrofonen?

Ljudupptagningsförmågan är bra och här finns egentligen inget att klaga på, utöver att den är väldigt känslig och därmed fångar upp alla ljud i rummet där man spelar/streamar. Föredrar man högljudda, klickiga tangentbord och man avser använd använda detta headset för PC-gaming ska man nog fundera över en annan lösning om man inte känner sig bekväm med att använda tredjepartsprogramvara för att filtrera bort de frekvenser som stör.

Foto: senses.se

Slutsats Kimura Duo

Så löste Antlion ett problem som många gamers väntat på eller nådde de inte riktigt fram? Detta är en bra produkt, men den är ganska nischad för just den grupp av människor som vill spela PC-spel med IEM-lurar och ha en smidig och duglig mikrofon i ett paket – men som samtidigt INTE använder sig av högljudda tangentbord. För priset och för dessa ändamål nådde de, trots ett par brister, fram ändå. För de som ser sig själva som casual gamers, inte siktar på en karriär som streamer och uppskattar bra ljud kan vi varmt rekommendera dessa lurar.

Antlion skickade recensionsexemplar för detta test. Utskickare av material har inget redaktionellt inflytande på våra tester, utan vi skriver alltid oberoende med er läsare och konsumenter i fokus.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_22]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.