Hem Hälsa & Skönhet Test: Hombli Smart Air Purifier
Hombli Smart Air Purifier recension senses Silver

Test: Hombli Smart Air Purifier

av senses.se

Hombli är en relativt ny och ännu inte så etablerad smart home-aktör på den nordiska marknaden. Dagens betraktelse är deras luftrenare Hombli Smart Air Purifier (som också finns i en större modell, XL med några extra funktioner). Det är en stilren och lättahanterad produkt (så som luftfuktare ska vara) som på pappret verkar ha det mesta – men inte riktigt allt – man kan önska. Vi testar hur stor skillnad den praktiskt gör och delar ut betyg.

Smart Air Purifier styrs med knappar på enheten eller allra bäst genom Homblis app, där du även kan samla och styra andra produkter från företaget (smarta lampor, smarta eluttag etc). Appen är enkel och översiktlig och innehåller en relativt straight forward IFTTT-funktion (där du alltså kan programmera scenarier). Vi hade dock kunnat önskat några förinställda, smarta program såsom ”sova” (på tidsperioder man kan ställa in, till exempel 22-06) eller ännu hellre en automatisk analys under luftkvalitet under dagen, där apparaten själv kan starta och fixa till luftreningen efter behov.

Översikt i Homblis app.

Luftrenaren består av en tubformad design på 196 x 196 x 450 mm som innehåller ett utbytbart trelagers filter, bestående av förfilter, kolfilter och HEPA som tillsammans, enligt tillverkaren, ska rensa ut 99.97% av oönskade partiklar (damm, smuts, bakterier och virus ned till 0.3 micron – Covid-19 virus är dock 0.1 micron, så filtret tar inte detta). Kombinationen av filter gör också att luftrenaren kan ha positiv effekt på oönskade lukter och föroreningar såsom till exempel avgaser, som kan komma in i rummet via ventilationen. En luftkvalitets-sensor finns inbyggd som kan styra fläktens intensitet efter behov när den väl är igång (du kan kolla luftkvaliteten i appen) och enheten klarar att rensa rum upp till 25 m2. Filtret bör bytas en gång per år enligt tillverkaren och kostar cirka 250 kr.

Design och storlek känns helt OK. Foto: senses.se

Vi har testat Smart Air Purifier under två veckor, främst på natten och försökt mäta effekten i form av vår andningskvalitet (som vi kan uppskatta genom våra smart-armband, i detta fall Huawei Band 6). Och visst blev det ett lyft! Vi gick från runt 65-70 i andningskvalitet (ej att förväxla med syresättning, SpO2) till 80-88, vilket är mycket bra. Då lät vi renaren gå från cirka 20.00 på kvällen för att få tid att rensa upp lite innan läggdags och sen till ca 06.00 då det var dags att stiga upp (tänk på att under denna tid inte öppna fönster då det påverkar effekten). En sak som vore intressant att veta i dessa tider är hur mycket elektricitet apparaten drar, något som inte verkar finnas några officiella uppgifter om.

Hombli konkurrerar som uppstickare i ett trångt segment idag, med mycket mer etablerade märken inom nischen (framförallt Philips) och prislappen på 1600 kr gör att man också bör ha vissa förväntningar. Det vi kan sakna är en luftfuktar-funktion (som självklart kostar mer, men inte mycket mer) och kan mildra torr- och rethosta på nätterna. XL-modellen ska ju även ha ett aktivt UV-C-ljus som dödar virus (liknande tekniken i Invisible Shields saneringsbädd). Det hade ju varit användbart att ha i dessa tider – särskilt som luftrenarens filter är för grovt för att fånga upp corona-virus, men hur den funktionen i praktiken fungerar (och om den gör det) kan vi inte uttala oss om. Slutligen upplevde en av oss som testade att ljudnivån på fläkten är för hög. Den anges till ”från” 30 db, som då gäller lägsta fläktinställning, men en morgon mätte vi upp hela 45 db från sängen vilket är lite för högljutt för att kännas helt obetydligt. Du som sover med öronproppar har såklart inga problem, men för andra så påminner ljudnivån om en fullblods-AC i fråga om buller.

Det må vara i nivå med en ”tyst viskning” men 45 db kontinuerligt stör ändå i ett tyst rum. Foto: Decibel X App

Summa summarum så kan vi inte mäta om antalet skadliga partiklar verkligen har försvunnit med 99.97%, men vad vi klart kan konstatera är att andningen på natten blivit påtagligt bättre och det i sig gör Hombli Smart Air Purifier till en rekommendation – allt man kan göra för bättre nattsömn är väl värt en investering. Samtidigt är bullernivån lite för hög och vi saknar vissa funktioner som finns hos konkurrenter, för inte så mycket högre pris.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_22]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.