Hem SpelMac Recension: Fort Solis
Silver

Recension: Fort Solis

av Henric Brandt

I Fort Solis får vi möta Jack Leary (Roger Clarke) och Jessica Appleton (Julia Brown). De jobbar tillsammans med underhållsarbete på mars. En dag får de ett nödanrop från den närliggande forskningsstationen Fort Solis. Innan något hinner sägas bryts samtalet och ingen svarar då de försöker ringa tillbaka. Jack tar på sig att åka till Fort Solis för att se vad som har hänt. Väl framme så verkar det som att hela stationen är övergiven och ingen är hemma. Sakta börjar Jack pussla ihop vad som har hänt och alldeles för sent inser han vilken livsfara han befinner sig i.

Foto: ©2023 – Fallen Leaf - Fort Solis - Jack.
Foto: ©2023 – Fallen Leaf

Normalt sett så brukar jag inte skriva ut vem som är röstskådespelaren i spelet när jag skriver om handlingen, men till Fort Solis kändes det helt naturligt. Spelet är verkligen konstruerat som en interaktiv film. Jag har alltid älskat konceptet att någon kommer till en plats där något hemskt har hänt och det är via ledtrådar som vi sakta kan sätta ihop vad. Favoritscener är till exempel när MacReady och gänget kommer till den norska stationen i The Thing eller när marinsoldaterna kommer fram till basen i Aliens. Så när jag såg trailer till Fort Solis och hela spelet verkade konstruerat på det sättet gjorde det mig otroligt nyfiken.

Foto: ©2023 – Fallen Leaf - Fort Solis - Workshop
Foto: ©2023 – Fallen Leaf

Fort Solis gjorde mig inte besviken. Det är ett väldigt suggestivt och långsamt spel. Du kan inte springa, du kan inte hoppa. Det är inte actionbaserat, även om det finns en del sekvenser där du måste utföra Quick-time-events. Annars kan jag bli otroligt frustrerad på att det faktum att du inte kan röra dig som du vill, men i Fort Solis fungerar det. För huvudkaraktären Jack är ingen actionhjälte, han är en helt vanlig snubbe som hamnar i en livsfarlig situation. Grafiken är sanslöst detaljerad och med den välgjorda ljud-designen så blir det verkligen ett spännande äventyr att utforska den gigantiska basen. Jag fann mig själv att bli hyper-alert för varje ljud, varje skugga. Ju längre tid du spenderar i stationen desto läskigare blir det, för du vet inte vad det är som gömmer sig i mörkret…

Röstskådespelarna är helt makalöst bra och två av tre av huvudrollerna är riktiga TV-spels-legender. Jack spelas av Roger Clark som gör Arthurs Morgans röst i Red Dead Redemption II och den mystiska karaktären Wyatt Taylors röst är ingen mindre än Troy Baker som är Joels röst i The Last of Us Part I och Part II. Julia Brown som spelar Jessica har inte gjort några spel innan, men har varit med i ett stort antal TV-serier och hennes röst blir limmet i spelet för hon och Jack är under konstant kontakt under spelets gång tills dess att hon måste kasta sig in i handlingen.

Foto: ©2023 – Fallen Leaf - Fort Solis - Garage
Foto: ©2023 – Fallen Leaf

Många gånger har jag märkt att en del spels största styrka även blir det som till sist också drar ned upplevelsen lite. För Fort Solis är otroligt linjärt. Det finns inga olika slut, det finns inga alternativa vägar att gå, det finns inga alternativa saker att säga. Du är med på en resa i en interaktiv film. Det enda du kan styra är hur många videoklipp du vill se och hur många mail du vill läsa. Det påverkar inte handlingen mer än att du får mer info om vad som har hänt. Så omspelnings-faktorn är därmed väldigt låg.

Foto: ©2023 – Fallen Leaf - Fort Solis - Fort Solis in a storm.
Foto: ©2023 – Fallen Leaf

Sammanfattningsvis så vill jag rekommendera Fort Solis. Även om spelet kanske inte är lika spännande och kul andra gången du spelar igenom, så biter sig första genomspelningen verkligen fast och jag ser det mer som en lång, välgjord interaktiv film. Så gör som Arnold säger i Total Recall och ”Get your ass to Mars” och hitta hemligheterna som döljer sig i Fort Solis.

Fallen Leaf skickade recensionskod för detta test. Utskickare av material har inget redaktionellt inflytande på våra tester.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_22]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.