Hem SpelRetro En arkadnörds våta dröm – Neo Geo X
neo geo x

En arkadnörds våta dröm – Neo Geo X

av senses.se

UPPDATERING: Recension av Neo Geo X kan du läsa här.

För er som är gamla nog att minnas arkadspelens gyllene tidsålder, så kommer namnet SNK och Neo Geo att slå an en sträng. Det var ett japanskt system som kom tidigt 90-tal, när datorer var av typen 16-bits Amiga och tv-spel Super Nintendo / Sega Mega Drive. Då var Neo Geo systemet man kunde spendera hela veckopengen på i videohallen – och sen köpa hem i exakt samma version.

Priset låg då på ofattbara 6 000 kr för konsolen och 2 000 kr per spel (ja, per spel!!!). Det var allas dröm att föräldrarna skulle köpa systemet till en, men jag kände aldrig någon som faktiskt ägde en. Men det var den ultimata gamer-fantasin, att få äga sin alldeles egna arkadmaskin, även om 2 000 kr är många femmor att spela igenom spelen med – utan att behöva köpa dem ;)

Lagom till 20-årsjubiléet, 6:e december 2012, när pengar har ett annat värde, så kommer Neo Geo X, en maskin som är bärbar, samtidigt som den har den gamla AES dockan för laddning och uppkoppling till TV via HDMI eller komposit (som ingår, huga!). Exakt kopia av arkad-joysticken och 20 spel ingår i paketet, som säljs för 199$ (ca 2000 kr i svenska pengar med skatter osv – ingen svensk butik har ännu bekräftat försäljning, dock). Spel som ingår är bl a Metal Slug, Magician Lord, Art of Fighting och en av mina favvisar Baseball Stars 2.

Foto: Baseball Stars 2

För nördar som undertecknad är det hur spännande som helst, även om priset är högt för prestandan man får, men ändå helt OK för ett system som hade kostat närmare 50 000 kr i originalutförande med alla dessa spel. En dröm blir uppfylld (några år senare…)! Ni andra kanske vill vänta in första intryck av en maskin som ”skryter” med 12 Mhz-processor och 64 kb RAM…

Recension kommer finns såklart på senses.se!

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.