Hem Hälsa & Skönhet Det fantastiska ägget
ägg i stekpanna

Det fantastiska ägget

av senses.se

Ägg har använts som människoföda i alla tider och i många kulturer så har det även varit en symbol för liv och fruktsamhet. I mytbildning trodde man till och med att världen uppkommit ur ett brustet jätteägg där den övre halvan var himmel och den undre var jorden. I dag äter vi ägg nästan dagligen men reflekterar sällan över vad det är som vi egentligen stoppar i oss?

När man tänker på att ett ägg består av alla nödvändiga näringsämnen som behövs för att förvandla en enda cell till en levande kyckling så inser man plötsligt vilken kraft det finns innanför skalet på detta lilla, ovala livsmedel som de flesta av oss har i sitt kylskåp.

kyckling med ägg

Visste du att ägg innehåller nästan allt din kropp behöver? Sanningen är att det är bland det nyttigaste du kan äta. Ett ägg består av både vitaminer (A, D, B2, B12, D, E, K och olika B-vitaminer), proteiner, fetter, selen och folat. Men även av jod och järn, magnesium, kalium och niacin. Med denna fantastiska vitaminbomb så hjälper du kroppen att få i sig livsviktiga näringsämnen.

Förutom att ägg är gott och nyttigt så kan man även använda det på så otroligt många olika sätt. Man kan steka, koka, pochera. Man kan göra äggröra, omelett eller pannkakor. Ägg används även flitigt i bakverk, maränger och vid redning av såser mm.

Men ägg är inte bara bra inuti kroppen utan kan även användas utanpå. Vad sägs till exempel om få lite glansigare hår? Applicera ett rått ägg i håret och låt det verka i ca 15 minuter innan du schamponerar som vanligt och känn skillnaden. Eller varför inte fräscha upp hyn lite med hjälp av en ansiktsmask? Knäck ett ägg, separera vitan från gulan och använd därefter vitan som en ansiktsmask. Skölj efter tio minuter, då masken stelnat och känn hur hyn fått ny lyster.

Ja, dessa vitaminbomber hjälper oss att bli båda friska och vackra och man kan inte nog hylla äggets betydelse i våra liv.

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_20]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.