Hem SpelPlaystation 3 / PS3 Derby: FIFA 14 vs PES 2014 (PS3)

Derby: FIFA 14 vs PES 2014 (PS3)

av senses.se

Två starka rivaler tävlar om dominans i fotbollsvärlden, men bara en kan gå segrande ur leken. Underdogen har lyft sig i år och frågan är om titelhållaren har någonstans att gå sen förra årets, vida hyllade utgåva?

Det är Djurgården mot AIK, Real mot Barcelona, Inter mot AC Milan – kort och gott, välkommen till årets hetaste, virtuella fotbollsmatch!

Grafik
PES 2014 har snyggare och mer detaljerade ansikten än FIFA 14. Fortfarande rör vi oss i den något skumma ”uncanny valley” där vaxdocke-känslan lever kvar, men det är det bästa vi sett (och lär få se) på denna generations konsoler. I fråga om detalj och snygghet föredrar vi alltså PES 2014. FIFA 14 däremot piskar PES 2014 på frame rate, vilket tyvärr länge varit något av en akilleshäl för den japanska underdogen. Repriser rycker fortfarande (och har så gjort sen 2008) och även om själva spelet flyter på bra – vilket är viktigast – så är det ändå trist och nedslående för helhetsintrycket att man inte kan få bukt med flytet över hela linjen, när FIFA gör det så bra. Men säkerligen kommer en del av frame rate-problemen från att PES 2014 faktiskt är ett mer detaljerat spel, grafiskt sett, både i fråga om figurer och miljöer och detta mål måste då tilldömas Konami.

FIFA 14 vs PES 2014: 0-1

PES 2014 - detaljerat och snyggare, men på bekostnad av frame rate

Ljud

Även om båda spelen har överlag bra kommentatorer så är FIFA 14 klart bättre i den här grenen. De brittiska experterna har en arsenal (ursäkta ordvitsen) av kommentarer, påpekanden, utrop och detaljer som att de har koll på datumet och högtider (t ex Halloween, som just varit) – imponerande. Boll-, stämnings-ljud och publikvrål är väl ungefär jämt skägg men kommentatorerna är så mycket fräschare i FIFA 14 att vinsten måste gå till EA (även om PES 2014 ska ha stort kredd för sitt val av en opera-låt som öppnar spelet. Nessun Dorma – tufft!)

FIFA 14 vs PES 2014: 1-1

FIFA 14:s kommentatorer är guld

Foto: EA Sports

Kontroll:

FIFA 14 känns som det fått förbättrad kontroll när det gäller skott – du har nu en massa olika att välja på: bollar som dyker, skruvar, undertryckta baljor mm. Detta skapar några av de ballaste situationer vi sett, men passningsspelet är fortfarande lite av ett sorgebarn. För även med passningshjälp aktiverat så känns det ointuitivt och oexakt. 95% av tiden funkar det klocka, men de andra 5% – när man just kommit fri med en partner som löper i djupled och passen går… till någon helt annan, då svär man. Högt. Man får helt enkelt nöta passningsträningen tills man lär sig hur riktning och styrka avgör var passen går. PES 2014 är mer exakt, snabbare och mer lättkontrollerat i det avseendet. Istället saknar PES det där lilla extra när det kommer till skott från långt utanför straffområdet och fortfarande kan man känna hur man lär sig lägen där man lättare kan göra mål, gång på gång.

FIFA kanske har, som helthet en liten fördel här, men då PES har så mycket snabbare och mer exakt passningsspel så kommer det ned till din spelstil att avgöra den verklig vinnaren.

FIFA 14 vs PES 2014: 2-2

FIFA 14

Känsla (Spelbarhet):

Absolut viktigaste delen i ett sportspel är hur bra spelet känns, hur det lirar. Vi kan direkt konstatera att PES 2014 är en förbättring från förra året, kanske tack vare Kojimas nya Fox-engine som Konami jobbat med. Figurerna är tekniska och själva fotbollen känns hyfsat realistisk och intelligent. Efter den bedrövliga E3-demon vi provade i maj så är slutprodukten ett stort lyft. PES 2014 är ett ganska svårt spel, men man kommer snabbt in i det och tränar sig fram till vad som funkar. Båda spelen har blivit klart tuffare offensivt (dvs försvaret är så mycket bättre) men det känns ändå som FIFA 14 skapar fler intressanta situationer och har en mer genomarbetad spelmekanik än sin japanske rival. Det är också snabbare i själva tempot och lite lättre att omedelbart börja spela. Beroende på lag och spelare så kan du även ge dig på spektakulära skott och insatser som skulle göra självaste Zlatan stolt.

Det är i slutändan en fråga om smak, vana och spelstil givetvis, men vi upplever FIFA 14 som strået vassare än PES 2014, även om det senare lyft sig stort från förra årets, ganska svaga, utgåva.

FIFA 14 vs PES 2014: 3-2

PES 2014

Djup och detaljer:

PES 2014 behåller sitt läge där du kan skapa din egen spelare och göra honom till en världstjärna och vi älskar det! Samtidigt har FIFA 14 fler val på fronten, där då kan styra team i egenskap av såväl spelare som manager och båda dessa lägen är väldigt bra. Överlag så är meny-systemet snabbare och mer modernt på FIFA 14 än PES, där faktiskt inte jättemycket har hänt. Och det är klart att EA med sina djupa fickor och förmåga att köpa upp alla licenser har en produkt som känns mer borstad, komplett och ”realistisk”, mycket bara tack vare alla namn, ligor (här finns verkligen alla tänkbara ligor och namn) och spelarnas likhet med verkliga livet. Samtidigt jobbar PES 2014 hela tiden att med uppdateringar och med hjälp av fans fixa till dessa detaljer, en stor sådan uppdatering ska komma i slutet på november och då ska hela 800 spelare uppdateras för i år.

Båda spelen bjuder på 100-tals timmars fördjupning och achievements så det är bara att sätta sig och börja upptäcka. Vilket du än väljer kommer du garanterat inte att bli sysslolös i första taget.

FIFA 14 vs PES 2014: 4-3

Fräscha och moderna menyer i FIFA 14

Online-spel:

Båda spelen stöder online-spel, givetvis, och det är här det allra roligaste läget för dig är, som inte har en vän i soffan eller virtuellt som du kan stämma match-träff med. FIFA 14 känns denna process snabbare och mer direkt, kanske också pga att FIFA 14 har fler aktiva spelare än PES 2014. PES funkar också bra, men matchningen tar längre tid och varje gång någon ska fixa med sitt lag så tycker vi man får lite för lång tids paus på sig att göra det. Kombinerat med de längre laddningstiderna på PES 2014 så måste vi konstatera att FIFA 14 är en bättre online-uppelvelse än PES.

FIFA 14 på Next-Gen (Xbox One)

Heltidsresultat – FIFA 14 vs PES 2014: 5-3

Slutomdöme: Här har vi två mycket bra fotbollsspel, kanske de bästa hittills inom respektive skrå. FIFA 14 känns inte som något jättekliv framåt från förra året, å andra sidan var ju FIFA 13 i det närmaste ett perfekt fotbollsspel, så vad kan man förvänta sig? PES 2014 däremot är det bästa på många år och ett bra skutt uppåt på stegen för serien. Som helhet får det dock se sig slaget av den större konkurrenten, som helt enkelt känns mer komplett och spelbar för en bredare publik. Jag kommer med glädje att spela vidare på båda, men måste jag välja ett att rekommendera så skulle det blir FIFA 14 (som vi dessutom spelat Xbox One-versionen av och den är helt sagolikt bra – recension kommer inom kort).

Missa inte detta

1 kommentar

Carita Gustafsson juni 12, 2015 - 17:29

FIFA och PES kan alltid har deras derby, men FM vinner! Lite som DIFs och Bajens derby det här…

Svara

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.