Test: Darkwalker Shotpad

av Henric Brandt
Skatebike reklamfilm från 1089

1989 gick den här reklamfilmen dagarna i ända på MTV, det verkade verkligen vara den absolut coolaste prylen någonsin, en perfekt korsning mellan skateboard och cykel!

Minns hur överlyckliga jag och brorsan var när vi verkligen fick en varsin Skatebike Julen 1989! Det var ett snöfattigt år så vi kunde direkt gå ut och prova. Visade sig ganska snabbt att det var mer eller mindre omöjligt att cykla på en skatebike. De pyttesmå hjulen fram gjorde att minsta gupp eller sten var direkt livsfarligt. Till och med dem som kunde cykla på en enhjuling gick bet på att försöka cykla på en Skatebike. Besvikelsen var total.

Så varför berättar jag allt detta? Jo för samma känsla av onödig pryl får jag av dagens test av Darkwalker Shotpad som är en korsning mellan handkontroll, mus och tangentbord. När jag öppnar lådan och lyfter ur tingesten ur kartongen så slås jag av att den känns lite plastig men ändå i samma andetag – gedigen.

DarkWalker ShotPad - Foto: Senses.se - Närbild knappar.
Foto: Senses.se

Den ligger skönt i händerna och det är inga problem att nå alla knappar. Varje knapp är markerad med vad den representerar. Darkwalker Shotpad är trådad så det ska inte bli något lagg i överföringen till datorn eller konsolen du spelar på. Kontrollen fungerar till PC, Playstation och Xbox.

DarkWalker ShotPad - Foto: Senses.se - Närbild bumper.
Foto: Senses.se

Jag börjar med att koppla in DarkWalker ShotPad till PCn och för att testa att spela lite The Last of Us Part I. Det första som händer är att tangentbordet glitchar ur och jag kan inte göra några val eller gå ur spelet. Shotpaden funkar inte heller så jag får hård-reseta datorn och börja om från början. Andra försöket går bättre för då kopplade jag inte in padden förens efter jag startat spelet och var inne i menyerna.

Nu gäller det bara att bekanta sig med DarkWalker ShotPad. Det är som sagt inga problem att nå knapparna men det är ju också för att jag har ganska stora händer… Sen är det till en början inte helt lätt att minnas var alla olika knappar sitter. Varje knapp är uppmärkt så det går att läsa sig till det. Sen har vissa knappar dubbelfunktioner och då måste du hålla in Fn (Function) knappen för att du ska komma åt dem.

DarkWalker ShotPad - Foto: Senses.se - Närbild baksida
Foto: Senses.se

Jag har spelat igenom The Last of Us Part I fyra gånger och just nu så spelar jag på näst svåraste svårighetsgraden på Playstation 5 men då jag var osäker på DarkWalker ShotPad så valde jag att köra spelet på lättaste för att komma in i kontrollerna.

Redan första mötet med en fiende så inser jag att det är onödigt svårt att hitta rätt knappar under stress. Jag blev slarvsylta direkt. Nästa försök går bättre men jag kan inte sluta tänka på den där Skatebiken. Det ska ju vara lättare, mer precist och smidigare att använda den här tingesten inte tvärtom! Att tända lampan i The Last of Us Part 1 är på handkontrollen ett klick, på tangentbord ett klick… På shotpaden – håll in Fn knappen samtidigt som du ska försöka klicka på rätt knapp så lampan tänds. När du väljer vapen måste du använda två olika sätt för höger, vänster och för upp och ned.

DarkWalker ShotPad - Foto: Senses.se - Närtbild andra knappar.
Foto: Senses.se

DarkWalker ShotPad går att använda till din Xbox och Playstation också, du kommer behöva ställa in lite olika parametrar för att få det att fungera. Det är ganska snabbt gjort och det står med i beskrivningen hur du skall gå till väga.

Har den några fördelar då? Jag gillar någonstans att använda höger tumme för att sikta men att det är lika exakt som att använda en datormus anser jag inte. Även om du kan ställa in känsligheten och hur stor yta du kontrollerar så blir det aldrig samma noggrannhet som med mus.

DarkWalker ShotPad - Foto: Senses.se - Supernärbild knappar.
Foto: Senses.se

Efter några timmars spelande så släpper det lite och jag börjar få flyt på det hela men så fort jag byter tillbaka till mus och tangentbord så kändes det som en befrielse. Det finns gamers som uppskattar DarkWalker ShotPad och vad jag har läst mig till så fungerar den väldigt bra för dem. Däremot så har jag läst Kritik från gamers som jag kan hålla med om och det är att det är synd att den saknar vibration, gyro och att det inte finns en trådlös version.

Skatebike blev årets fluga 1989 försvann sedan lika fort som den dök upp och spontant så känns det som om att DarkWalker ShotPad kommer gå samma öde till mötes.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.