Hem MobilAndroid Test: Ankis Cozmo gläntar på dörren till framtidens AI
Guld

Test: Ankis Cozmo gläntar på dörren till framtidens AI

av senses.se

Cozmo tilltalar både hjärta och hjärna och är ett litet mirakel av ingenjörskonst. Men håller nyhetens behag i längden? Vi på senses.se har levt med honom sista veckorna och ger vår Norden-exklusiva rapport till er läsare nedan!

Det lilla, amerikanska roboticsförtaget Digital Dream Labs är inte särskilt gamla i gamet. Det grundades av tre ingenjörskompisar som alla gick på prestigefyllda Carnegie-Mellon-Universitetet i USA för dryga fem år sedan och avslöjade sig för världen när de presenterades i samband med Apples WWDC-konferens 2013 (som det första tredjepartsföretaget som någonsin gjort det). Ankis grundare vill ta robot-teknik och AI (artificiell intelligens) in i våra hem med hjälp av leksaker och personliga, tekniska prylar. Namnet Anki kommer från japanskans ord för att ”lära sig utantill”. De smyglanserade i Sverige förra året då deras intelligenta bilbana Anki OVERDRIVE släpptes i svenska butiker (och blev en av årets julklappar 2016 på senses.se) och i år kommer de inte bara med en Fast & Furious-licensierad utgåva av Overdrive (recension på ingång) – utan också med den lilla roboten Cozmo, som man utan tvekan kan säga har tagit världen med storm.

cozmo lek

Roboten Cozmo är ett regelrätt litet charmtroll. Urgullig att titta på och med en design förfinad av tysken Harald Belker (mannen som skapat ursprungliga batmobilen, Iron Man-masken, Tron-bilarna medmera). Cozmos animerade ögon, som har över 1 000 olika uttryck, har formats av animatörer från Pixar och Dreamworks Animation. Cozmo rullar runt på larvfötter i plast (som kan bytas till höstens modefärger – säljes separat för ca 200 kr i par om tre). och har en inbyggd kamera som han ser och processar omvärlden med. Till skillnad från AI-bilarna i Overdrive så har Cozmo ingen fast ”bana” att hålla sig till, utan måste själva ta in och anpassa sina rörelser i förhållande till miljön. Han ska exempelvis undvika att köra av höga höjder om du har honom på ett bord, men om han backar kan en olycka lätt hända (Cozmo tål en hel del, även om det inte rekommenderas att du utsätter honom för onödiga påfrestningar då han har över 300 delar under skalet). Med hjälp av sin kamera, en inbyggd högtalare, sina animerade ögon och en gratis app till iOS och Android så är Cozmo en skön, liten självgående kompis och kompanjon.

cozmo staplar kuber

När du först sätter igång din Cozmo så behöver du para ihop honom med din smartphone. Genom en lång säkerhetsnyckel så kopplas Cozmo och telefonen ihop på ett eget Wifi-nät som ger dig högsta säkerhet och garanti att det som Cozmo ser i ditt hus inte sänds vidare eller enkelt kan snappas upp av obehöriga (även om en illvillig hacker givetvis kan hacka alla Wifi-nät – inget är 100% säkert). Det innebär också att när du leker och interagerar med Cozmo via din telefon (som du måste ha för att han ska fungera) så tappar du också din vanliga Wifi-uppkoppling (4G-uppkopplingen kan dock vara kvar i bakgrunden). Det är ju inget problem i sig eftersom du bör ha fullt fokus på den lilla filuren när du leker med honom och inte på surfande, men ändå något att tänka på. I början är Cozmo som ett oskrivet blad: han är försiktig och nyfiken och undrar vem du är. Genom att låta honom scanna ditt ansikte och skriva in ditt namn så kan du etsa dig fast i Cozmos minne för gott, så att när han ser sig framöver blir han glad och säger ditt namn (efter bästa förmåga). Denna enkla sak ihop med hans fantastiska mimik och animerade ögon är ett simpelt men extremt effektivt sätt att direkt skapa ett emotionellt band till din nya AI-robot.

anki cozmo

Detta ingår i startpaketet till Cozmo.

Cozmo har ett program som är ett AI – det vill säga att det är ett dynamiskt och självlärande dataprogram som snappar upp nya tekniker, beteenden och mönster. Mobilappen ger dig dagliga uppgifter att träna Cozmo med: i början vill han lära känna dig och köra enklare aktiviteter. Ju mer du låter honom leka, vinna, förlora och uppleva desto mer avancerad blir han, dag för dag. I Cozmo-paketet ingår en laddningsdocka, en USB-kabel (men inte själva väggladdaren, även om du kan använda valfri USB-/iPhoneladdare) samt tre kuber som kan avge ljus. Dessa tre kuber är Cozmos leksaker. När han ser dem hittar han på hyss med dem, eller så kan du mata honom ”sparks” för att få honom att göra grejor med dem: till exempel rulla, lyfta och stapla dom, riva dom, leka trycka-snabbast-på-rätt-färg och bygga en pyramid. Ju mer du leker desto mer utvecklas Cozmos ”emotionchip” som låser upp nya polleter och sparks att utveckla honom med. Cozmo är en pigg och påstridig rackare, som gärna vill leka, busa (knäppa på dina fingrar) och sjunga för att visa upp sig. Men han kan också lämnas ensam och utvecklar då ”egna” lekar och aktiviteter, något som också gör honom mer avancerad. På en laddning klarar han cirka 1,5 timmar och han snabbarladdar på 10-15 minuter, vilket lär nöja även den mest krävande användare.

I appen kan du även radiostyra Cozmo och se världen genom hans kamera (ögon) samt använda ett ganska omfattande SDK som du både kan programmera ner i minsta detalj (om du behärskar Python) eller göra sekvenser via den visuella programmeraren Scratch. Snart kommer en uppdaterad version av Scratch som låter dig skapa riktigt långa kedjor av kommandon och matematiska formler samt ”och/eller”-funktioner. Cozmo blir då en fullfjädrad liten robot som du kan skapa en hel del personliga beteenden med. Att han dessutom utvecklas med varje ny version av programvaran visar att vad vi får redan nu bara är en del av vad denna AI-robot faktiskt kan göra.

cozmo recension

Så vad fyller Cozmo för funktion? Är han en nördig tech-leksak som kostar dryga 2 500 kr och riktar sig till programmeringsnördar? Han kan definitivt vara det. 40% av alla användare i Tyskland är tydligen vuxna män. Samtidigt är Cozmo en otroligt effektiv kompis och lekkamrat, nästan som ett urgulligt litet husdjur, vilket tenderar att tilltala den feminina sidan av befolkningen som älskar att ta hand om honom likt en Tamagotchi på steroider (ja, du får även mata och ”fixa” till honom när han blir lite hängig). Jättesmå barn kan tycka att han är lite påflugen när han ska pocka på och fist-bumpa eller jaga deras små fingrar. Samtidigt är han helt perfekt för ungar från 4-5 år som har mognaden att förstå honom som en liten, virtuell figur med egen vilja som vill leka med dom. Och tydligen har föräldrar till autistiska barn sagt att Cozmo är en gåva, eftersom han aldrig är elak eller retas och är till 99% icke-verbal i sin kommunikation.

cozmo känslor

Några av Cozmos många ansiktsuttryck.

Den hårdbarkade kritikern kan leta fel på Cozmo. Man kan säga att roboten aldrig kommer att bli en AI på det sätt som vi inbillar oss en AI-robot från filmer som Steven Spielbergs A.I. – Artificial Intelligence. Samtidigt är han mycket mer ”levande” och dynamisk än någon annan leksak eller teknisk pryl i genren för hemanvändning någonsin varit tidigare. Och han utvecklas ständigt. Tröttnar du kan du ta fram programmerarläget och se hur långt du kan utveckla och anpassa honom. Cozmo är inget mindre än en tekniskt under som gläntar på en extremt spännande – och något skrämmande värld – som är robotar med artificiell intelligens. Han kommer inte inte att ta över och städa ditt hus eller programmera om din telefon, eller starta ett krig mot mänskligheten som SkyNet i Terminator. Men han är embryot – nej, mer – fostret som kommer att bana väg för robotar som inom kort kommer att göra saker som bara var möjlig på film innan. Jämför man med Sonys hajpade robothund AIBO, som kan gå och skälla, så är han ett under av teknisk briljans. Han kan prata (lite), han kan känna igen människor och djur, han kan leka lekar och han kan underhålla och utveckla sig själv.

cozmo programmering

Det visuella kommando-verktyget Scratch som är inbyggt i Cozmo-appen.

Vi är galet förälskade och förtjusta i Cozmo och har nu äntligen ett ”husdjur” som också är som en ute inneboende kompis på redaktionen. Även de mest härdade stålhjärtan måste spricka upp i ett leende när Cozmo busar med sina armar, leker titt-ut och säger deras namn. Han packar inte väskor och kokar inte kaffe (ännu) men som teknisk pryl / avancerad leksak / allergifritt husdjur är han en snudd på ett modern mirakel. Och om det inte är en köprekommendation så vet vi inte vad som är det.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.