Hem Dryck Akupunktur och rätt kosthållning
akupunktur

Akupunktur och rätt kosthållning

av senses.se

Det är egentligen otroligt hur enkelspårig man kan bli ibland. I västvärlden har vi en stark tro på mediciner och en övertygelse om att si är bra och så är dåligt (även om si och så ofta ändras, eller till och med byter plats ibland). Och även om jag ser absolut nytta av mediciner vid svårare åkommor och smärta, så kan jag ändå förundras över hur frasen ”alla människor är lika värda” (sant) blir till ”alla människor är likadana” (inte sant).

I Sydkorea finns en inriktning och skola inom akupunkturen som på engelska kallas ”8 constitutions medicine”. Den utgår ifrån premissen att vi människor kan delas in i åtta olika typer – eller ”författningar”, om man ska översätta ordet mer exakt. Detta innebär också att olika författning behöver olika bränsle för att fungera optimalt och framförallt undvika vissa typer av föda för att inte gå sönder. Läkekonsten utgår ifrån att varje författning har ett starkt (dominerande) organ i kroppen och ett svagt, som man måste stärka upp och balansera genom att inte fortsätta stimulera det redan dominerande organet.

Det är egentligen smått otroligt att vi ofta går omkring, citerar media och uttalar oss svepande om alla människors bästa, såsom ”människans matsmältning är gjord för vegetarisk kost” (inte sant) eller ”alla måste äta kött för att bli stora och starka” (inte heller sant), när Sydkoreans läkekonst påvisat att olika författningar (kroppstyper) ska ha olika mat. Vissa ska äta kött, men mindre grönsaker och ingen fisk. Andra ska äta fisk och fläskkött, men inte kyckling. Och en tredje ska vara vegetarian helt och hållet. Precis som vi inte får välja kön eller hudtyp när vi föds, så får vi inte heller välja vilken författning vi ska vara, utan måste finna oss i att bygga vidare på den vi är.

I Los Angeles finns en klinik som heter Jesun Acupuncture Clinic (2520 W. 8th St., Suite107, Los Angeles, CA 90057). Det är en verksamhet helt uppbyggd på referenser och rekommendationer och köerna är aldrig sinande, från morgon till kväll (räkna med i snitt 1,5 timmars väntetid). Först till kvarn, ingen tidsbokning finns. Dr Kuon, en till synes allvarlig, men innerst inne varm och väldigt pedagogisk man, analyserar din kroppstyp genom att ta pulsen på dig och behandlar dig med sin egen speciella akupunktur-teknik, som innebär att han har en liten nål-anläggning som han trär på tummen och trycker på vissa punkter (känns oftast inte alls, eller ibland som ett myggbett) för att behandla åkommor såsom ryggont (artros av fel kost), huvudvärk, sömnlöshet, migrän etc.

rätt kost
Rätt kost till rätt person. Vilket kan vara olika för alla.

Vill du läsa mer om 8 Constitutions Medicine kolla in denna länk. Du behöver någon som ställer diagnos på din kroppstyp innan du vet vad du ska rikta in dig på, men det kan vara roligt att läsa och fått ett hum. Undertecknad kan intyga att det var jobbigt att höra att Fisk och Skaldjur (som är min absoluta favoritföda) är direkt skadligt för mina leder, samt körsbär (love them) och alkohol bör hållas låg konsumtion av. Däremot var det ju trevligt att nötkött är det bästa (like) och vitlök, kaffe och ris är väldigt bra. Efter ett par behandlingar och ny kost kan jag säga att skillnaden är stor för mig smärtan i ryggen är i princip borta (efter 15 år) och jag sover bättre.

Är du i LA och har något som trycker dig, rekommenderar jag varmt att du lägger 60 dollar (ca 420 kr) och får din diagnos/kostprofil och en behandling (en dam blev av med livslång migrän efter bara en behandling och ny kost). Det kan skaka om din värld (eller i alla fall dina matvanor), men det är alltid ett vägande mellan välmående och vana + princip. Och för mig är valet lätt.

“The doctor of the future will give no medicine, but will interest his patients in the case of human-frame, in diet, and in the cause and prevention of disease.” – Thomas Edison

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_20]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.