Hem Film & TV Recension: While we’re young (Bio)
Silver

Recension: While we’re young (Bio)

av Christian Moberg

Ålderskrisen. Utan varken förvarning eller pardon ska den tydligen vräka sig över oss som ett tjockt täcke. Sägs det i alla fall. Jag har personligen inte riktigt uppnått åldersnivån där jag kan tala speciellt trovärdigt om den mytomspunna 40-årskrisen. I Noah Baumbachs nya dramakomedi While we’re young, spelar emellertid Ben Stiller och Naomi Watts ett New York-par som närmar sig åldersnojan med stormsteg, eller så är de kanske till och med mitt uppe i den redan. Barn blev det aldrig, trots att försök gjordes. Livet tog en annan riktning. Cornelia är helt okej med detta, säger hon i alla fall. Josh kämpar till synes mer med det faktumet och har mycket annat han kämpar med i livet just nu.

Hans karriär som dokumentärfilmare lossnar aldrig riktigt och trots en ständig jakt på uppmärksamhet och framgång, tuffar hans senaste projekt på i åtta år utan att vara i närheten av färdigt. Ett kraftigt mindervärdeskomplex gentemot dokumentärfilms-legenden tillika svärfadern har under åren växt fram och detta är en konflikt som är högaktuell nu när Josh kreativitet fallerar. Det största orosmolnet på horisonten är trots detta det till en början härligt frigjorda och livsbejakande yngre paret Jamie och Darby, spelade av Adam Driver och Amanda Seyfried, som glider in i Josh och Cornelias liv.

Josh i synnerhet ter sig genast till Jamies avväpnande personlighet och hans fria och kreativa sätt. Jamie själv vill bli dokumentärfilmare och Josh ser därför en chans att anamma Jamies nyfikenhet och beundran, och samtidigt lära honom om dokumentärfilmandet. På köpet får både han och hustrun Cornelia ny energi i sina egna stagnerade liv. Istället för att bara hänga med sina medelålders kompis-par som alla har småbarn och spenderar dagarna med att gå på barnmusik-klasser och barnvagnspromenader på Manhattans gator, stundar mer spännande tider fyllda av knarktrippar, suspekta hatt-inköp och mycket annat.

Den nya livsstilen tar över och de glömmer av sina andra vänners baby-centrerade liv för en stund. Det blir en smårolig bild som målas upp där alla fyrtioplussare, med eller utan barn, sitter som klistrade framför iPads, iPhones och Apple-tv:s, samtidigt som 25-åringarna upptäcker LP-skivorna och videobanden. Tilltalande och attraktivt för paret Josh och Cornelia som får känna sig unga igen, men snart spårar det ur och ålderskrocken blir tydlig. Eller är det helt enkelt bara de olika personligheterna som ställs på sin spets mot varandra? Hur vi förändras som personer ju äldre vi blir eller hur livet väljer att utveckla sig?

Adam Driver gör ett kanonjobb som Jamie, och har för min del för första gången på riktigt lyckats skaka av sig sin roll i HBO-serien Girls. Naomi Watts gör även hon en trovärdig och fin insats, men tillsammans med Amanda Seyfried får de båda stå tillbaka lite, bakom sina respektive partners då  största fokus läggs på den udda vänskapen som växer fram mellan Jamie och Josh. Mitt enda problem med While we’re young, som tyvärr är ett ganska stort sådant, är att Ben Stiller inte alls passar som krisande och seriös medelålders man. Josh är en karaktär som inte fungerar bra med Ben Stiller, han är alldeles för komisk och fjompig för den rollen. Tyvärr resulterar det i stundtals rent uselt skådespel från hans sida och det blir inte trovärdigt alls. Tack vare framförallt duktiga Naomi Watts och Adam Driver klarar sig filmen ändå hyfsat, trots Stillers insats. While we’re young är ingen lättsam gapskratt-film, utan snarare en lite allvarligare studie i människors liv. Det är intressant att se på och ibland kommer jag på mig själv med att sitta och mysa åt de härligt urbana miljöerna samtidigt som jag småskrattar åt galenskapen i hur vi människor beter oss egentligen. Bortskämda och ovetandes som unga, pinsamma och förvirrade som äldre. När når vi egentligen den perfekta åldern?

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_22]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.