Hem Film & TV Veckans Blu-ray: The Hateful Eight (2 Disc Special Edition)
Guld

Veckans Blu-ray: The Hateful Eight (2 Disc Special Edition)

av senses.se

Det är sällan man blir besviken på rulle signerad Quentin Tarantino (enda gången det hänt är faktiskt Jackie Brown) och hans senaste The Hateful Eight är verkligen inget undantag. Efter skandaler om utläckta manus och tillfälligt nedlagd produktion, som kom filmen ändå ut till slut och drog storpublik på bio (så stor i 70mm att många biografer bestämt sig att åter börja visa film i det klassiska formatet).

Hateful Eights genre är Western, men egentligen är halva filmen mer som ett thriller-kammarspel, där ett gäng färgstarka figurer sitter fast på en enda plats. Det kan låta tråkigt, men om det finns någon som har förmåga att underhålla i de 168 minuter som video-versionen varar, så är det mästaren på historier och dialog – Quentin Tarantino. Du kan läsa mer om filmens handling i Christian Mobergs biorecension.

Kurt Russell och Samuel L. Jackson leder filmen galant.

Nu finns filmen att avnjuta i din hemmabio och det är Scanbox som ger oss en dubbel-disc-utgåva med  35mm-versionen av filmen (lite kortare än 70mm-versionen på bio alltså). Skiva nummer 2 består av Samuel L. Jacksons 70mm-intro samt en väldigt kort behind-the-scenes (endast 5 min) plus ett gäng trailers för andra releaser. Extramaterialet är således lite fattigt för en helt egen skiva, men vi antar att det var det som fanns att tillgå? Det gör å andra sidan är bild och ljud desto roligare på den skiva som innehåller själva filmen. Surroundeffekterna sitter som en smäck, med vind som pustar och fotsteg som skapar spänning i sitt annalkande. Det enda vi saknar är kanske lite bas i det lägsta registren. Bilden är precis så snygg som en Blu-ray transfer från celluloid (film) ska vara. Det innebär att man inte får riktigt den skärpa, kontrast och de lysande neon-färger man är van vid från hypermoderna, digitala produktioner, utan här finns till och med en viss grynighet som ska vara där. Robert Richardsons vackra, Oscarsnominerade foto är som en levande tavla på hemmabioduken. Avnjutes gärna med ett glas rött vin i handen.

70mm är snart en utdöd konstform. Tack Quentin Tarantino, för att du håller den vid liv.

The Hateful Eight är en modern klassiker och ytterligare en briljant Tarantino-film, den andra Western-filmen på raken för filmfantasten från Hollywood. En ren njutning i form av att vara underhållande, spännande, rolig, våldsam, tidvis provocerande och utsökt spelad. Ett måste att ha i filmsamlingen, helt enkelt.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.