Hem Mat Tips på sommarvin från Paul Jaboulet
Paul Jaboulet Gondolen

Tips på sommarvin från Paul Jaboulet

av senses.se

Det kan kännas som att sommaren är långt bort just nu, men ni vet ju hur det är – plötsligt så drar de högre makterna upp persiennerna och strålande sol ger oss en indiansommar som 2013, då vi satt och grillade i t-shirt fram till oktober.

Nyligen bjöd Nigab och Domaines Paul Jaboulet Aîné till vinprovning på Gondolen i Stockholm och vi på redaktionen fick avnjuta såväl lättdruckna, vita Cotê du Rhône upp till uber-exklusiva Hermitage ”La Chapelle” 1988, som troligtvis kostar en mindre lön per flaska.

2014 Parallelle 45 Blanc Cote du Rhone

Foto: Nigab

Två väldigt prisvärda viner föll oss direkt i smaken – du som gillar vitt bör absolut kika närmare på 2014 Parallèlle 45 Blanc Cotê du Rhône. Förstaintrycket är ganska torrt och stramt, men lufta det lite så kommer fruktigheten fram perfekt och går utmärkt med en trevlig ost, eller varför inte en bit vit fisk (vi gillar torsk på grillen – mums!). Klart prisvärd för sina 89 kr (artikelnummer 70005 på Systembolaget).

För dig som föredrar rött till de ljusa sommarkvällarna så vill vi slå ett slag för 2012 Parallèlle 45 Cotê du Rhône, från samma område. Lite mer smak på ”höjden” än bredden, så du som älskar mycket kropp kanske kommer att behöva förbereda dig på en lite stramare upplevelse, men inte utan finess för priset. Gick alldeles utmärkt med Biff Bourginonen som vi serverades av vår bronskock 2014. 99 kr kostar en flaska och artikelnumret är 22800.

Caroline Frey Paul Jaboulet

Caroline Frey, ägare och vinmakare på Paul Jaboulet, var en trevlig ciceron under provningen. Foto: senses.se

För dig som vill fira lite extra i sommar och kan tänka dig lite mer högtid, så rekommenderar vi att du spanar in Stardoms vintips från samma provning.

pau-jaboulet

Foto: senses.se

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.