Hem Teknik / PrylarKomponenter och tillbehör Test: Targus Laptop Chill Mat
targus laptop chill mat Silver

Test: Targus Laptop Chill Mat

av senses.se

Targus Laptop Chill Mat är inte en helt pinfärsk produkt (även om den har ny förpackning nu). Vi har faktiskt haft en exakt likadan tidigare på redaktionen, som vi köpte för tio år sen och som för något år sen eller två fick gå till de sälla jaktmarkerna. Tillbehöret är en ganska stor, kilformad konstruktion av plast, med anti-halk-pluppar på ovansidan, två inbygga fläktar (som drivs på USB-A, vilket är aningen ålderdomligt 2020) och that’s about it. För cirka 300 kr gör den dock med beröm det den ska: ger dig ett bekvämt verktyg att kunna sitta eller jobba med datorn i knät, exempelvis när du positionerat dig i soffan eller divanen.

targus laptop chill mat test senses
Foto: senses.se

Chill Mat passar i princip alla storlekar på bärbara datorer vi testat med, från 13 upp till 17 tum och den kan, som redan nämnt även kyla ned utrustningen (datorn alltså, inget annat), vilket alla som provat att sitta med en laptop i knät lär tycka är välkommet. Tanken är att fläktarna ska hålla datorns inre på lagom temperatur och på så vis slippa dra ned hastigheten på kretsarna och dra upp de interna fläktarna i datorn, som på en högpresterande dator kan bli påtaglig ljudnivå. Trots lågt ljud initialt (ca 33 db) låter Chill Mat:ens fläktar allt högre övertid, så till slut blir det nästan ett nollsummespel. Om du inte ska köra tung gaming klarar du dig ofta bara på att ha datorn på själva ”plattan”.

targus chill mat mac
USB-A passar redaktionens äldre Mac. Men inte de nyare. Foto: senses.se

Förutom att USB-A-anslutningen till fläktarna känns lite gammalt idag (man borde haft en lösning även med USB-C) har vi läst om klagomål kring hållbarheten i plattan och att kabeln glappar efter ett tag. Eftersom ramen är av plast så håller den såklart inte för alltid, men vi kan säga att enligt vår erfarenhet så höll Targus Lap Chill Mat i alla fall 6-8 år innan den började kännas sliten. Och det får väl ses som väl godkänt för priset. Det är dock ingen garanti att det blir samma för alla, det beror ju även på hur man hanterar plattan i övrigt. Har du otur med ditt exemplar finns en garanti på två år.

targus laptop i knät
Foto: Targus

Targus Chill Mat gör det den lovar, känns hyfsat smidig att ha hemma (för stor att släpa med på resan) och är, trots anmärkningarna, en bra investering för dig som gillar att sitta med datorn i knät. Ofta finns ju ett bord eller annan lösning, så därför blir detta inget måste, men för dig som vill spela eller kolla lite Netflix i soffan är det ett bra val, särskilt nu under sommaren.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_22]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.