Hem Hälsa & Skönhet Test: 5 bra rödvin från Kalifornien
rött vin kalifornien

Test: 5 bra rödvin från Kalifornien

av senses.se

Rödvin. Denna kulturdryck, framställd sedan urminnes tider, av civilisationer som inte hade en bråkdel av vår kunskap och teknologi, men som ändå visste hur man kunde få kroppen att slappna av och upphöja smak- och sinnestillståndetnaturlig väg.

Det tar lite längre tid att lära sig dricka rödvin än exempelvis de sötare, vita vinerna. Två saker som hjälper storeligen att uppskatta den röda druvan är att låta vinet lufta 20-40 minuter innan du inmundigar det. Bra rödvin direkt ur flaska, smakar sällan särskilt bra. Det andra tipset är att undvik de allra billigaste rödvinerna och flera bag-in-boxar (som för priset är helt OK, men innehåller mycket prissänkande egenskaper, såsom ex mer tanniner, som gör vinet beskare och ger dig mer huvudvärk dagen efter om du dricker för mycket).

Vin ska aldrig drickas i berusningssyfte (vi rekommenderar öht inte att du dricker något i berusningssyfte) utan avnjutas långsamt, gärna med sällskap och en bit mat, en lagrad ostbit eller varför inte mörk choklad? En liten mängd rödvin är dessutom bra för hälsan (särskilt då Cabernet Sauvignon, för hjärtat), är de flesta läkare eniga om (1-2 deciliter om dagen).

Några röda viner som brukar vara trevliga och inte alltför hårda mot plånboken, är de Kaliforniska rödvinerna. Kalifornien har importerat de flesta av sina druvor, till exempel Zinfandel-druvan som från början är Primitivo från Italien. Men det kaliforniska vädret, med mycket sol och relativ hög torrhet i luften, blandat med en oerhört bördiga och rika marken i området, ger ändå viner som vi tycker står ut och väldigt ofta är ”säkra kort”. Här presenterar vi fem favoriter.

vingård kalifornien

Kalifornien är en av världens bästa platser att odla druvor på. Foto: Tim Mossholder / Unsplash

Systembolaget har vissa av dessa i sitt sortiment, men de du inte kan finna kan du numera ändå efterfråga via Systemets nya funktion Privatimport. Här skriver du in info om vinet/vinerna du är intresserad av, samt mängd, så återkommer de med en prisuppgift åt dig. Alla dessa viner vi provat här ska finnas att få tag i, men priset varierar med tillgången.

VINTJS (”Vintages”)2010, Cabernet Sauvignon, 13,5%. Rött vin från Norra Kalifornien, som är lite kallare i klimat. Friskt och lite syrligt, med inslag av bär (vinbär, björnbär, körsbär samt lite vanilj och ek). Inte särskilt rikt eller mycket kropp. Len och mjuk första smak som träffar gommen, men ingen lång eftersmak. Bra för priset, särskilt för dig som gillar syrligare rödviner. (Pris: Beställningsvara)

Foto: senses.se

MENAGE A TROIS – 2011, blandning av Zinfandel, Cabernet och Merlot 13,8%. Vinet med det fyndiga namnet (som betyder trekant) är en blandning av tre olika druvor och resultatet är ett enormt mjukt och behagligt rött vin, med rund smak av körsbär och mycket kropp. Härlig sötma i eftersmaken, nästan lite sylt-aktig. Fantastiskt bra. (Pris: Beställningsvara)

Foto: senses.se

TRADER JOE’S RESERVE ZINFANDEL – 2011, Zinfandel, 14.1%. Från prisvärda matkedjan Trader Joe’s, kommer detta vin från deras mer exklusiva Zinfandel-kollektion. Också från den något kallare, norra delen av Kalifornien så bjuder vinet på en härlig kropp, viss strävhet och Zinfandel-druvans bäriga smak (körsbär och plommon sticker ut). Här finns rik fruktighet och nästan lite Syrah eftersmak av rostade kryddor. Beställningsvara på Systemet, men mostsvarande vin som finns är Kendall-Jacksons utmärkta Reserve Zinfandel för 169:-

Foto: senses.se

FRANCIS COPPOLA: Diamond Collection – 2010, Merlot, 13,5%. Från att en gång i tiden ha varit en av världens bästa regissörer så har Coppola de senaste 20 åren mest fokuserat på sina viner (tror vi, för särskilt bra filmer har han inte presterat). Överlag har vi uppfattat hans tidigare alster som prissatta i överkant och sålde mycket på flaskans exklusiva design och hans namn. Men när denna Merlot träffade våra läppar så kapitulerade vi, fullständigt. Ett helt underbart, fylligt, bärigt och samtidigt friskt vin, som lyckas balansera en perfekt syrlighet och lagom lång eftersmak. Här finns plommon, körsbär och blåbär med inslag av ek och kryddor. Går att specialbeställa på bolaget men måste för närvarande köpas i paket om 6 flaskor, där varje flaska kostar 218 kr. Men det är väl värt det.

Foto: senses.se

TRIBUNAL – 2011, Sonoma County, 15.1%. Detta rödvin från aktade Kunde Estates i Norra Kalifornien är en teknisk knock-out. Gjord på en ”hemlig blandning av rödvinssorter från Sonoma” enligt tillverkaren, så bjuder Tribunalsuveränt kalibrerad fyllighet och fantastisk smak, med sin imponerande 15.1% alkoholhalt. Nästan i klass med en av våra absoluta favoriter, 7 Deadly Zins, men till ett lägre pris. Svårslaget, om du kan få tag i det. (Pris: Beställningsvara)

Foto: senses.se

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.