Hem SpelGambling Sommarträningen – så lyckas du med den
träning sommar

Sommarträningen – så lyckas du med den

av senses.se

För många innebär sommarledigheten en välbehövlig paus från alla måsten. Och visst är det skönt att slippa pendla till jobbet, förbereda matlådor och stressa till möten, och istället utnyttja dagen till sol, bad och avkoppling. När våra vanliga rutiner läggs åt sidan finns det dock en risk för att goda vanor såsom träning och en sund kosthållning också stryker med på foten. Eftersom träning är en grundläggande del av vårt välmående bör vi därmed sträva efter att upprätthålla någon form av träningsschema även under sommaren. Enligt Vårdguiden finns det många fördelar med att träna regelbundet. Musklerna stärks vilket i sin tur skyddar leder och skelett. Dessutom ökar ens rörlighet och balans vilket på sikt reducerar risken för fallskador och benbrott. Fysisk aktivitet gör också att vi blir mer motståndskraftiga mot stress och sover bättre. Avslutningsvis presterar hjärnan bättre tack vare förbättrad blodcirkulation, något som gör att vi blir piggare och gladare och kan koncentrera oss enklare. Som tur är räcker det med cirka 30 minuters träning om dagen för att åstadkomma dessa gynnsamma effekter. Vuxna bör röra sig åtminstone 2,5 timme i veckan och för att träningen ska “räknas” krävs att man blir varm och får upp puls och andhämtning. I den här artikeln tänkte vi i ljuset av det ovanstående tipsa om hur du lyckas med sommarträningen. 

Utnyttja årstidens möjligheter 

Istället för att se sommaren som ett frikort för att trappa ner träningen är vårt första tips att göra tvärtom. Årstiden innebär varmare temperaturer och längre dagar vilket öppnar upp för helt andra roliga träningsformer. Alternativ som en svettig cykeltur till närmaste badplats, en SUP-session på en stilla sjö eller ett snabbt HIIT-pass i trädgården är exempelvis att föredra framför inomhusträning på gymmet. För att bibehålla motivationen är det viktigt att du ställer upp ett mål för din träning och har en strategi för att nå målet som kombinerar många olika begrepp. Ett exempel är att utmana dig själv att springa en särskild distans inom en viss tid genom att parallellt utmana din förmåga till konditionsträning och uthållighet. I det senare avseendet skiljer sig träning inte så mycket från andra aktiviteter av mer intellektuell art såsom poker där det ofta sägs att grunderna för en genomtänkt pokerstrategi omfattar många begrepp som man bör vara väl bekant med för att öka vinstchanserna.

Kombinera umgänge och träning

Eftersom vi har generellt sett har mer tid på sommaren är vi inte sällan mer motiverade till socialt umgänge i form av långluncher, grillkvällar och fika på stan i goda vänners lag. Vårt andra tips är att utnyttja den ökade lusten till social samvaro men att istället kombinera nytta med nöje och vara aktiv med vännerna. Istället för att samlas kring mat och dryck kan du minst lika gärna föreslå för en god vän att ni tar en joggingtur till närmaste badplats ihop för ett svalkande dopp eller att ni vandrar en vacker led tillsammans för att nå en utsiktsplats som du alltid velat se. Är ni ute efter mer adrenalinfyllda aktiviteter är klättring i det gröna och wakeboard fantastiska alternativ som dock kräver lite mer insatser i form av tid och utrustning. 

Rätt inställning är A och O

Den mentala inställningen är A och O och spelar lika stor roll som den fysiska förmågan när det gäller möjligheten till långsiktig träning. Ha rimliga förväntningar på din träning, var inte för hård mot dig själv och försök finna glädjen i rörelse – den bästa träningen är trots allt den som blir av! Vi rekommenderar att du övar upp hjärnan till att se träning som en lika självklar del i din dag som att borsta tänderna, det vill säga något som utgör en naturlig del av din vardag. Genom att skifta träning från att vara ett jobbigt måste som ger upphov till dåligt samvete när den inte blir av till att vara en livsstil går den från att bli ytterligare ett moment på to-do-listan att bocka av till att bli en självklarhet som du inte ens reflekterar aktivt kring.

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.